Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος



Αποφάσισα να αποκαλύψω την αιτία των συνεχών μου μετακινήσεων, μετά και αφού άκουσα το τραγούδι που μου έστειλε ο "περίπλους " στην ανάρτησή του Φθινόπωρου. Φίλε περίπλου με συγκίνησες πάρα πολύ. Και όχι μόνο οι στίχοι του Ναζίμ Χικμέτ..Η Προύσα ήταν η Πατρίδα του Καραγκιόζη..Κατάλαβα πως εκείνα τα χέρια της κιθάρας ήταν τα δικά σου.
Να λοιπόν η αιτία της απόδρασής μου...





Ο Καραγκιόζης

Ευτύχησα να δω την παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος». Στην πραγματηκότητα δεν παρακολούθησα την παράσταση. Δραπέτευσα. Ο καλλιτέχνης-δημιουργός είχε απομακρύνει όλα τα ίχνη της πραγματηκότητας..... σε απόσταση ύψιστης ασφάλειας. Να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπερδευτούν με το όνειρο. Να μην χαθεί το όνειρο. Να μείνει φυλακισμένο εκεί μέσα.....
Οταν ξεκίνησε η παράσταση, ο γύρω χώρος συρρικνώθηκε τόσο πολύ ώστε έπαψε στην ουσία να υπάρχει. Η περιστροφική δύναμη απίστευτης ταχύτητας που μας ζάλισε θα μπορούσε να μας εκτοξεύσει έτη φωτός μακρυά αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τις επί σκηνής κεντρομόλες δυνάμεις. Και απομείναμε εκεί, ο καθένας με τον εαυτό του μόνο. Και με το όνειρο.
O καθένας μας, και ένα ουράνιο σώμα μέσα στο αχανές σύμπαν. Απέναντι από τον Κρόνο με το συννεφένιο δαχτυλίδι του, και τους άλλους πλανήτες να περιπλανιόμαστε μαζί τους, στον πολυδιάστατο χώρο.. Στο κέντρο του νεφελώματος, θολές δέσμες ακτινοβολίας φωτός, να διαγράφουν τη Γοργόνα του χθες να επαναλαμβάνει την αιώνια αγωνία της αναζήτησης της αγάπης και τα καράβια του σήμερα να μεταφέρουν την ίδια αγωνία στις Ηπείρους του κόσμου . Φιγούρες από βρεφικά βιώματα, φορτωμένες με διαχρονικές αγωνίες να βασανίζουν και να βασανίζονται από παθήματα άμετρης αθωότητας και αγάπης.
Ένας τρυφερός Μεγαλέξανδρος να κλαίει για το χαμένο άλογο..Μια βεζυροπούλα θλιμένη να υποτάσεται στο νόμο... Μιά εξουσία αχόρταγη να ζητά επίμονα την ικανοποίηση, χωρίς έλεος.. και ένας καραγκιόζης πεινασμένος να ονειρεύται να χορτάσει την πείνα του, με έλεος. Και ο Χατζηαβάτης να ζυγίζει τα συναισθηματά του μεταξύ της εξουσίας και της αντεξουσίας. Η φιγούρα του Μπαρμπαγιώργη στο δικό της ουρανό, στην αναζήτηση της χαμένης παληκαριάς και ο υπασπιστής να μην άχει άλλη σκέψη παρ’έξόν την βεζυροπούλα.
Να αισθάνεσαι την ύπαρξη του υδραγωγείου με τα τραγούδια των βατράχων και τα σκυλιά να γαυγίζουν σαν....άνθρωποι. Ενα πανηγύρι στο διαστημικό αχανές σύμπαν. Απο εκείνα που παραμένουν πάντα εκεί, και εμφανόζονται σαν τους δροσουλήτες , κάθε φορά που οι καλλιτέχνες δεσμέυουν από την ατμόσφαιρα τις κατάλληλες συνθήκες του τριπλού σημείου, που συνυπάρχει η αέρια η στερεή και η υγρή κατάσταση των στοιχίων. Και να τις παρουσιάσει στη σκηνή.

Δήμο σε ευχαριστούμε.
Ξ.Φ.
Υ.Γ. Αυτή λοιπόν είναι η αιτία που φεύγω...Ψάχνω και εγώ, με τον Μεγαλέξανδρο για το χαμένο μου άλογο..Αν και το ξέρω πως ποτέ δεν πρόκειται να το συναντήσω. Μόνο μιά μικρή στιγμή μου φάνηκε πως το είδα να καλπάζει σαν άνεμος στις μεγάλες πεδιάδες...Και από τότε δεν έχει πιά κανένα νόημα η ζωή. Παρ΄εξόν να ψάχνω το χαμένο μου άλογο.

Υ.Γ. Η παράσταση, στο θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32 )

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Νίκος Δήμου στο πασίγνωστο βιβλίο του: "Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας" γράφει πως ο Νεοέλληνας όταν κοιτάζει στον καθρέφτη βλέπει τον Μεγαλέξανδρο, ενώ θα έπρεπε να βλέπει τον Καραγκιόζη!

fractal είπε...

Ανώνυμε. Νομίζω πως συμβαίνουν και τα δύο. Ανάλογα με τις καταστάσεις, και Μεγαλέξανδρος και Καραγκιόζης.

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Μαγικοί φωτισμοί,κάθε σκηνής κάθε εικόνας. Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός, η λαϊκή τέχνη αναβαπτισμένη στη σύγχρονη τεχνολογία και δοσμένη γεναιόδωρα στον τυχερό θεατή που συμμετέχει σε αυτή την καλλιτεχνική ιεροτελεστία. Φαίνεται πως όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και ωραιότερο "το δέντρο που πληγώναμε" - η ελληνική λαϊκή παράδοση - ή έτσι φαίνεται, γιατί εμείς ασχημαίνουμε ως καθημερινές φιγούρες της μαγαλούπολης. Σε μια εποχή, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, της οικονομικής φτώχιας και της καλλιτεχνικής ευτέλειας, όπου οι προσφωνήσεις έχουν χάσει το νόημά τους τολμώ να προφέρω τη φράση: "Ευχαριστούμε 'κύριε' Αβδελιώδη"

nikiplos είπε...

Αγαπημένο Fractal Καλησπέρα... πόσο μου έχουν λείψει αυτές οι εκδηλώσεις σε παραδοσιακούς χώρους... τους περιέγραψες τόσο ωραία που κάθε μου λέξη ή φράση περιττεύει... τόση είναι η δύναμη, των χώρων και των τόπων... και ο καραγκιόζης εκεί... ένας δικός μας... τον ξορκίζουμε χρόνια και τον απευχόμαστε, μα ύστερα ανακαλύπτουμε μέσα μας πως είμαστε παιδιά του... ίσως γιατί η εξουσία δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Πασά. Ίσως γιατί υπάρχουν πάντοτε οι δουλικοί χατζηαβάτηδες. Και από όλα η μοναδική σταθερά: Η φράση του Καραγκιόζη.... «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε».

faraona είπε...

Καλες διαδρομες και καλη τυχη.
την καλησπερα μου

fractal είπε...

Καλή σου ημέρα Νίκιπλος. Χαίρουμε που σου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθείς, αν και νομίζω πως είναι τόση η νοσταλγία σου , που ακόμα και κάτι ελάχιστο σε φέρνει κοντά σε ότι αγάπησες στον τόπο μας. Πρόκειται για μιά εκπληκτική θεατρική παράσταση με ηθοποιούς που κινούνται όπως οι φιγούρες του Καραγκιόζη ενώ παράλληλα εξελίσσονται διάφορες καταστάσεις. Αν έρθεις το Πάσχα ίσως το προθφάσεις να παίζεται ακόμα στην Αθήνα. Φιλιά και ευχές για καλό Σαββατοκύριακο.

fractal είπε...

Καλή μέρα Φαραόνα. Με τι υπέροχα τερά είσαι ντυμένη. Ευχαριστώ για τις ευχές. Εύχομαι και εγώ για σένα ότι πιό καλό στη ζωή σου.

PIRANDELLO είπε...

Η καλύτερη απεικόνιση που έτυχε να δει ο Pirandello ήταν εκείνη του Τσαρούχη, τον Θεόφιλο μασκαρεμένο σε Μέγα Αλέξαντρο. Μετά σκέφτηκε εκείνη την καταπληκτική εικόνα με τον ομώνυμο του Αγγελόπουλου να φωτογραφίζεται με το άλογο μπροστά στον μπερντέ που κρατάνε οι αντάρτες.
Θα ήταν ευτύχημα να είναι όλα όπως λέτε Κι εσείς να ψάχνετε πάντα το χαμένο σας άλογο. ,

fractal είπε...

Pirandello. Ναι ψάχνω το χαμένο μου άλογο..Είμαι όμως απόλυτα γνώστης του γεγονότος πως ν θα το συναντήσω ποτέ. Ευτύχισα μόνο μιά μικρή στιγμή να το δώ από μακρυά να καλπάζει. Τίποτα όμως πιά δεν έχει σημασία στη ζωή μου παρ' εξόν να ψάχνω το χαμένο μου άλογο.

γιωργος είπε...

δηλωνω φαν του καραγκιοζη γιατι ειναι απο τους λιγους αληθινους αντρες που εχω συναντησει στη ζωη μου.η παρασταση θα πρεπει να ειναι
εξαιρετικη.γι' αυτο αν, λεμε αν,
κατηφορησει καποια στιγμη στο ηρακλειο θα ηθελα πολυ να τη παρακολουθησω...
μοναδικη αναρτηση..

fractal είπε...

Γιώργη. Από ότι ξέρω Ναι . Είμαστε καλεσμένοι και στην Κρήτη. Η παράσταση όμως είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των μεγάλων τεχνικών απαιτήσεων. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Καλό μου fractal υπέροχη η γωνιά σου, της προηγούμενης ανάρτησης. Θα πρέπει να σου κόστισε που την άφησες. Από ότι όμως διαβάζω έχεις να κάνεις πολλά πράγματα και θα είσαι τόσο απασχολημένο που δεν θα σου μένει καιρός για μελαγχολίες.
Και εγώ υπολογίζω να ανεβαίνω βουνό μέχρι τον Ιούνιο. Να είσαι καλά και μόλις βρεθώ σε αναλαμπή θα επικοινωνήσω ξανά. Πολλά φιλιά gskastro

fractal είπε...

Κάστρο μου. Ναι έχω πέρα πολλά και έπονται ακόμα περισσότερα. Μα είναι το καλύτερο αντίδοτο. Το ρουφώ σαν διψασμένο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Ανώνυμος είπε...

καλά ταξίδια λοιπόν και είθε να βρείς το χαμένο σου άλογο.. αλλά να ξέρεις.. όσο το ψάχνεις αυτό θα κρύβεται.. τυχαία μόνο και αναπάντεχα μπορεί να το συναντήσεις
την καλημέρα μου φρακταλ:)

fractal είπε...

Σταγόνα μου. Απαρηγόρητη με βρίσκεις μακρυά από την πατρίδα. Όμως όλα πήγαν υπέροχα. Στη Θεσσαλονίκη δρέψαμε δάφνες. Το ίδιο προβλέπεται να συμβεί και στην Αθήνα. Ήδη στους καλλιτεχνικούς κύκλους γίνεται λόγος. Το ερχόμενο Σάββατο έχουμε πρεμιέρα...Θα μαθαίνεις νέα από τις εφημερίδες. Φίλησέ μου τα πάτρια χώματα και όποιον Χιώτη η Χιώτισσα συναντάς στο δρόμο σου.
Φιλιά.

saltatempo είπε...

Καλά ταξίδια στις ακυβέρνητες πολιτείες με οδηγό τον λαϊκό πολιτισμό

Δημήτρης

fractal είπε...

saltatempo. Τι περίεργο όνομα!
Πραγματικά ένα χάος οι πολιτείες σας....και ο Λαϊκός πολιτισμός δύσκολα βρίσκει το δρόμο να μιλήσει στις ψυχές των ανθρώπων τους. Όμως δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Υπάρχει ακόμα η μαγειά (κατά τον Μακρυγιάννη) που μπορεί να φουσκώσει το ζυμάρι. Καλώς σε βρήκα φίλε.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Mια καλησπέρα-καληνύχτα πέρασα να πω στον "απαρηγόρητο" Οδυσσέα αλλά στη θηλυκή του έκδοση!Θα σαι πάλι στην αγαπημένη σου Χίο κι ούτε που θα καταλάβεις τον χρόνο που πέρασε!

nikiplos είπε...

Αγαπημένο fractal, καλησπέρα... Κατόπιν κάποιων περιπετειών, ο οδηγός έφτασε τελικά στα χέρια μου και σε ευχαριστώ για αυτό...

Είναι καλογραμμένος και ο συγγραφέας έχει έξυπνα εκμεταλλευτεί την απαιτούμενη οικονομία του χώρου, καθώς πρέπει αρμονικά να συνυπάρξουν τα κείμενα και οι φωτογραφίες...

Καλό είναι βέβαια να υπάρξει κάποτε και μια πιο περιεκτική βερσιόν με περισσότερες φωτό, με ένδειξη στις λεπτομέρειες που περιγράφονται στα κείμενα...

Ο τόπος σου, κουβαλάει τεράστια ιστορία και ευτυχώς γλύτωσε από τα χέρια των νεοπλουτοΕλλήνων... Να τον φυλάξετε... έχετε χρέος...

και τη γαλήνη του, και την ομορφιά του, και τις εικόνες του, και τα χρώματά του και τις μυρωδιές του, και τα χούγια των ανθρώπων του, και τα γλυκίσματα και κεράσματά του... είναι ο πλούτος σας...

Side21 είπε...

Σου εύχομαι απο καρδιάς
καλοτάξιδες διαδρομές ...
σε κάθε σταθμό να βρίσκεις ότι ψάχνεις
αν και για μένα πιο πολύ αξία
έχει το ίδιο το ταξίδι ...
Ίσως σε φέρει και στο νησί μου.
Ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες για τον Καμπουρομακρυχέρη και την παρέα του.
Η ομάδα Θεάτρου Σκιών περιμένει ...
κι ο μπερντές μας είναι πάντα έτοιμος.
Την καλημέρα μου ...

fractal είπε...

Αγαπημένε Νίκιπλος Καλή σου ημέρα. Το ήξερα ότι θα σου άρεσε ο τόπος μας. Ο οδηγός αυτός πρέπει να είναι εύχρηστος, γαιαυτό το λόγο όχι μεγάλος. Πιστεύω όμως πως δίνει μιά ιδέα σε όποιον θέλει να μας επισκευθεί. Τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται ΄στο τυπογραφείο ένα άλλο βιβλίο αυτή τη φορά καθαρά ιστορικού περιεχομένου και όχι μόνο από το χωριό μου αλλά από την ευρύτερη περιοχή που χαραχτηρίζεται από την καλλιέργεια της μαστίχας. Μέσα στο χρόνο θα έχει κυκλοφορήσει, οπότε και θα στο στείλω. Ευχαριστώ γιά το γεγονός ότι αφιέρωσες χρόνο να το διαβάσεις και να σκεφτείς για μας.
Αν θα βρεθείς στην Αθήνα μέχρι το Πάσχα " Έλα στην παράσταση να με γιουχαϊσεις"'''' Φιλιά

fractal είπε...

side21. Στον τόπο σου έχω έρθει πάμπολες φορές. Την τελευταία φορά αντίκρυσα τη θέα του από τους Μανωλάτες..Τον ήξερα πριν την τουριστική κατάληψη.. Όταν ακόμα για να κολυμπήσω στη Βελέτζα κατέβαινα σαν κατσίκι γατζωμέν- από τα αγριόκλαδα και τις πέτρες..
Μας έχει γίνει μιά σχετική πρόταση (ανεπίσημη) να παίξουμε στην Σάμο. Η παράσταση όμως είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των υψηλών τεχνικών αναγκών. Αν συμβεί να έρθουμε θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθεις. Την αγάπη μου σε ότι από τον τόπο σου έμεινε 'ορθιο από την λαίλαπα του τουρισμού.

asterion είπε...

Καλημέρα
Χθές είχατε πρεμιέρα αν δεν κάνω λάθος. Πως τα πήγατε; Ευχαριστημένη;

Ανώνυμος είπε...

Καλό μου fractal να σε ευχαριστήσω και μέσα από το δικό σου blog για την υπέροχη βραδιά που πέρασα εχθές το βράδυ με τον Αλέξανδρο και τον Καραγκιόζη. Πάντως το φύλλο σου δεν το προδίδω. Τα υπόλοιπα στο δικό μου blog. Πολλά φιλιά gskastro

fractal είπε...

Αστερίων. Ναι το Σάββατο είχαμε πρεμιέρα για τους δημοσιογράφους. Η επίσημη πρεμιέρα είναι την Παρασκευή. Ναι πήγαμε πολύ καλά. Και χθες είχαμε και φίλους από το blogg Θα σου τα πει ο Κάστρο. Ελπίζω να αναβάλει γιά λίγο την κρίση αλτσχάιμερ. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον .Φιλιά.

fractal είπε...

Κάστρο μου. Η χαρά ήταν δική μου που σας γνώρισα. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όλλες οι χαρές του κόσμου δικές σου. Φιλιά.

asterion είπε...

Κοπέλλα μου
ήδη ενημερώθηκα, για το θαυμάσιο έργο σου. Χαλάλι οι κόποι σου.
Οσο για τον Κάστρο έτσι που έμπλεξε η Αλτσχάϊμερ πήρε αορίστου διαρκείας άδεια. Μάλλον μεταξύ μας έφαγε κλωτσιά!!
Να είσαι καλά και καλό κουράγιο.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Καλησπέρα!!!

να σαι πάντα καλά!!την αγάπη μου σε σένα !!!

fractal είπε...

Αστερίων. Συνεχίζεις να με πεοσδιορίζεις θυλικού γένους. Όπως με πεοτιμάτε. Ευχαριστώ για τις ευχές. Ο καθένας και ο αγώνας του.
Αν κατέβεις στην Αθήνα δώσε μας το στίγμα σου.

fractal είπε...

Kαλησπέρα Περίπλου. Χαίρουμε που ήρθες. Είναι όλα καλά με σένα?
Εγώ αυτό τον καιρό δεν προφτάνω ούτε να ανοίξω το Βλογγ μου. Σαββατοκύριακο θα γυρίσω πατρίδα αλλά για λίγο. Ίσα να καλύψω ένα συνέδριο. Εσύ όμως στέλνε τραγούδια. Θα είναι πιό όμορφα να έχω την αίσθηση πως με περιμένουν.

saltatempo είπε...

μια βιαστική καλησπέρα απο το καλοκαιρινό Ρέθυμνο φίλε

Δημήτρης Θ.

asterion είπε...

Αγαπητό Fractal
είδες πως μπορεί να οπαρασυρθεί κάποιος από τον εσωτερισμό του; Μπορεί όμως και να βγάζει ο λόγος σου κάποια θηλυκή νότα ΓΟΝΙΜΗ!!!!!!
θα προσπαθήσω να τιθασεύσω τον εσωτερισμό μου.

Ανώνυμος είπε...

Fractal Είσαι μοναδικό. Απίστευτο. Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.

Yannis Petsas είπε...

Πολλά χαιρετίσματα και ευχές για τη "νέα" σου καριέρα. Είμαι σίγουρος πως θα τα πας υπέροχα.
Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα με το αν αρέσει ή όχι ο Καραγκιόζης και το Θέατρο Σκιών στον Νεοέλληνα, το βέβαιο φαίνεται πως είναι ότι σήμερα αποφεύγουμε να πάρουμε θέση μπροστά στο καθρέφτη. Γιατί; Με ποιόν μοιάζουμε;