Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Μασκαρέματα...

Την καθαρή Δευτέρα...

Η τσαμπούνα και τά τουμπιά ξύπνησαν τους χωριανούς πολύ νωρίς.
Το χωριό (όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα) περνά στην απόλυτη εξουσία του Αγά. Οι στρατιώτες του Αγά σημαδεύουν με μαύρους σταυρούς τα μέτωπα των χωριανών. Οι σημαδεμένοι δεν πρέπει να απομακρυνθούν από το χωριό. Είναι όλοι υπόδικοι.
Ο Αγάς, ο υπασπηστής του, και ο γραμματικός του, παίρνουν τις θέσεις τους και αρχίζουν να δικάζουν. Όλοι θα περάσουν από την υψηλή πύλη, να ακούσουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και όλοι θα καταδικαστούν χωρίς έλεος ....
Οι ξενιτεμένοι χωριανοί, από διάφορα σημεία της Γης, παρακολουθούν τις δίκες μέσω του internet, (ιστοσελίδα Πολιτιστικού Συλλόγου) , τηλεφωνούν στον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και του ζητούν να μεσολαβήσει στον Αγά, για να τους δικάσει..

Οι δίκες διακόπτονται πολύ συχνά από χορό, αποκριάτικα τραγούδια και απρόοπτες εμφανίσεις αντιπροσώπων κάθε φυλής του πλανήτη, κάθε εποχής της ύπαρξης του ανθρώπου επί της Γης, και κάθε δραστηριότητάς του, ανά τους αιώνες της ιστορίας του.
Προχωρημένο απόγευμα όταν εισβάλει στην πλατεία ο Μπιν Λάντεν αγγαλιά με μιά γυναίκα με μπούργκα .
Ο Μπιν Λάντεν σέρνει αλυσσοδεμένους μπροστά στον Αγά , τον Ομπάμα και τον Μπούς..για να τους δικάσει.. Μετά την καταδίκη τους , οι αλυσσίδες κόβονται και οι πρόεδροι το ρίχνουν στο χορό αλά Ανατολή...


Ο Μπους σε μεγάλα κέφια, ενώ ο Ομπάμα φλερτάρει τη γυναίκα με τη μπούργκα

Ο Μπιν Λάντεν σε τσακίρ κέφι χάνει τον έλεγχο ..και η γυναίκα με την μπούργκα δε χάνει την ευκαιρία.

Τελικά με την παρέμβαση του Πειρατή, η γυναίκα γλυτώνει από την την οργή του Μπιν Λάντεν


Το γλέντι, οι δίκες και τα επισόδεια με τους μασκαράδες κράτησαν μέχρι το βασήλεμα του ήλιου. Τότε οι τσαμπούνες και τα τουμπιά ξαναμίλησαν για να κλείσουν το γλέντι με τον χορό των κοπιαστικών (εκείνων που κοπίασαν για να διασκεδάσουν οι υπόλοιποι). Ανάμεσά τους και οικονομικοί μετανάστες που μένουν στο χωριό.
Και όταν ο ερχομός της νύχτας έσβυνε και τις τελευταίες αναλαμπές του ήλιου στον ουρανό, κουρασμένοι από το ολοήμερο γλέντι είπαμε ..<<Και του χρόνου, και όλοι εδώ ... να μην μας λείπει κανείς.>>


Καλή νύχτα.

28 σχόλια:

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Αγαπητό f
Όμορφη παρουσίαση ' άξια ενός "κανονικότατου" fractal.
Tο πάντρεμα της ιστορίας του εδώ και του αλλού, του τώρα και του τότε, του άντρα και της γυναίκας, του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου, της μάσκας και του προσώπου, είναι μια διαδραστική λειτουργία που κρατά ζωντανή την παράδοση και κατ' επέκταση την ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη κοινωνική μας δραστηριοποίηση.
Πάντα τέτοια!

anepidoti είπε...

για Μπιν Λάντεν σε κόβω!
ή για Μπους...είμαι σίγουρη πως σνόμπαρες τον Ομπάμα!
χαχαχααααα!
υπέροχη γιορτή! και στο τέλος η ευχή η καλυτερότερη απ' τα παιδικά μας χρόνια...
και του χρόνου και να μην λείπει κανένας!
καλό βράδυ, αγαπημένο φράκταλ!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ωραίο έθιμο αλλά είμαι postNationalist...

Asterion είπε...

Τέλος των Σατουρναλίων και κάθε κατεργάτης στον πάγκο του.
Για να κάνετε κουράγιο και να αντέξετε στην νηστεία, στις 8 του μήνα στην εκκλησία για να απολάυσετε τους αναθεματισμούς των Ελλήνων, που τόσα κακά εδημιούργησαν στον κόσμο.

fractal είπε...

Καλησπέρα ΓΙΩΡΓΗ Χ Για οικονομία χώρου και χρόνου, παρουσίασα μόλις ελάχιστα.. Πρόκειται για το έθιμο του "Αγά", που διακομωδεί την αδικία της Τούρκικης εξουσίας στο Νησί μου. Έρχεται από πολύ παλιά,ίσως από την τουρκοκρατία, και προσαρμόστηκε στην πορεία του χρόνου μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή. Πράγματι στο έθιμο αυτό όπως και σε όλα τα έθιμα του τόπου μου ανιχνεύονται όλα όσα αναφέρεις,
και έχει διαίτερο ενδιαφέρον η γνωριμία τους.

fractal είπε...

ΑΝΕΠΙΔΟΤΗ
Όλα Παίζονται.....
Όσο για την ευχή, απευθύνεται και σε σένα

fractal είπε...

ΙΩΑΝΝΗ Κ. Καλώς ήρθες. Θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα για το "αλλά"
Που εστιάζεται η αντίθεσή σου?
Πραγματικά θα το ήθελα.
Θα περιμένω να ξαναπεράσεις.

fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ..Αχ αυτά τα πέισματά σου..

σταγόνα είπε...

τι όμορφα που μας τα εξιστόρησες καλό μου φρακταλ:)

και του χρόνου λοιπόν!! να είστε καλά και να κρατάτε ζωντανή την παράδοση..
σε φιλώ..

Ανώνυμος είπε...

Καλό μου fractal μακάρι να ήμουν εκεί (ήταν και η παπαδιά;), φαντάζομαι τι φιλιά θα εισέπραττα! Πάντως το σκέπτομαι ότι θα πρέπει να βρεθώ σε κάποιο τέτοιο γλέντι σας, θα δούμε πως θα τα φέρουν οι δουλειές.
Και μια και σε ρώτησα για την παπαδιά, κάνε μου την χάρη να την ρωτήσεις αν εξακολουθούν να τα διαβάζουν και σήμερα τα 7 αναθέματα.
Ο Αστερίωνας πάει να με τρελάνει με αυτή την επιμονή του. Να σκεφτείς μέχρι που με αποκαλεί Ιουδαιοχριστιανό γιατί δεν διαχωρίζω τη θέση μου από το παπαδαριό, επειδή μνημονεύουν σαν προπάτορές μας τους Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ. Και εγώ σαν άλλος πεισματάρης δεν πρόκειται να το κάνω. Κάποτε η παρέα μου τη 10ετία του 50 με θεωρούσαν (με επιείκεια) αριστερό γιατί δεν έκανα δήλωση νομιμοφροσύνης. Φυσικά λόγω ηλικίας την γλύτωσα, ο πατέρας μου όμως πήγε εξορία.
Καλό Σαβατοκύριακο και να περνάτε πάντα καλά και όμορφα. Πολλά φιλιά gskastro

suncitizen είπε...

Αυτά ξέρω ότι Συνήθως γίνονται ως την Κυριακή. Την καθαρή Δευτέρα συνήθως αρχίζει η νηστεία...

saltatempo είπε...

εεε ρε γλέντια !!!
πάντα τέτοια
για να φευγουν τα σεκλέτια.

και του χρόνου

καλημερούδια fractal

nikiplos είπε...

Η πιό όμορφη ευχή, αγαπημένο fractal... η πιο όμορφη ευχή.
"Και του χρόνου! Όλοι εδώ! να μην λείψει κανείς"

Όσο για τη μασκαράτα, πόσο βαθειά και με νόημα αυτή η διακωμώδηση των διασήμων που θα τους έκανε πραγματικά καλό, να ζούσαν οι ίδιοι πραγματικά πίσω από τις μάσκες μακριά από τη συμβατική και γεμάτη στερεότυπα ζωή τους.
Να είσαι, καλά, και σου εύχομαι μια όμορφη Κυριακή

fractal είπε...

Καλησπέρα ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΑ. Η καινούρια σου φωτογραφία πολύ μου άρεσε. Πολύ σε κολακεύει.. Ήρθες στην Συναυλιά με τους "άρωμα γυναίκας"? Σε έψαξα.
Και του χρόνου Λοιπόν. Τρίτη,Τετάρτη και Πέμπτη γυρίζονται επισόδεια από τη σειρά "ματωμένα χώματα" Σε ενδιαφέρει? Αν ναι στείλε μήνυμα στο e-mail του profile

fractal είπε...

ΚΑΣΤΡΟ. Μακάρι να ερχόσουν και από φιλιά Φυσικά ήταν και η παπαδιά. Και φέτο μασκαρευτήκαμε ζευγάρι, αλλά την παράσταση έκλεψαν οι Μπους-Ομπάμα-Μπιν Λάντεν. Ήταν οι καλύτεροι..
Θα της μεταφέρω την απορία σου.
Ο Αστερίων παραμένει πάντα ετοιμοπόλεμος.
Φαντάζομαι πόσο περισσότερο θα ήταν στην δεκαετία του 50!

fractal είπε...

suncitizen. Εξαρτάται από τον τόπο και τα έθιμά του. Νιμίζω πως αυτό που λές γίνονται στις πόλεις. Στην επαρχία που ζώ, οι απόκριες κορυφόνονται και τελειώνουν την Καθαρή Δευτέρα.

fractal είπε...

saltatempo. Αν έχω αξιοιποιήσει σωστά τις εντυπώσεις που έχω από σένα, (την αγάπη σου για τη μουσική και την ικανότητα του να στιχουργείς) νομίζω θα σε ενδιαφέρει το περιβάλλον του τόπου που ζω. Δεν έχεις παρά να το γνωρίσεις.

fractal είπε...

NIKIPLOS. Η "ψυχή" του λαού αποκαλύπτεται μέσα από τις γνήσιες λαϊκές εκδηλώσεις που ταυτίζονται με τα έθιμα και τις δοξασίες των ανθρώπων της επαρχίας..Εκεί μπορεί (ακόμα) κανείς να ανιχνεύσει την λαϊκή σοφία και το διεισδυτικό και ανατρεπτικό τρόπο έκφρασης του αστείου. Σίγουρα ο καθένας μας έχει μια συνέχεια μέσα του. Τη συνέχεια της οικογενειακής και της τοπικής παράδοσης. Αυτή η συνέχεια κάθε φορά εκδηλώνετα ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται από τον έξω κόσμο. Στο χωριό μου , οι άνθρωποι έχουν μέσα τους τη συνέχεια της διάθεσης ανατροπής και διασυρμού του εξουσιαστή κατακτιτή (Γενοβέζοι, Τούρκοι, Γερμανοί) και την εκδηλώνει με την ανατροπή της εξουσίας των Προέδρων των Η.Π.Α
με ένα πολύ παραστατικό και αστείο τρόπο.
Τα φιλιά μου

EMALMADA είπε...

Hello from Portugal.
Thank you for your visit to EMALMADA

Fegia είπε...

Εξαιρετικό!
Ολόκληρη θεατρική παράσταση με υπέροχα κοστούμια και σκηνικό.
Σημαντική ποιοτική διαφορά από ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλα μέρη της χώρας!...

Φαντάζομαι, ως άνθρωπος του θεάτρου, θα το απήλαυσες αγαπητό Fractal!
(Μήπως έβαλες και το χεράκι σου στην πραγμάτωση του έργου;)...

Καλή εβδομάδα.

σταγόνα είπε...

Fractal το έμαθα κατόπιν εορτής για τη συναυλία και μου είπαν ότι ήταν εξαιρετική.. κρίμα που το έχασα..
με ρωτάς και αν με ενδιαφέρουν τα γυρίσματα της σειράς? μόνο αυτό μου έλειπε μπορώ να σου πω.. είμαι πολύ φορτωμένη αυτό το διάστημα.. ευχαριστώ σε πάντως:)
σε φιλώ
μια σταγόνα βροχής μιας Ανοιξης που πέρασε..

fractal είπε...

FEGIA. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όχι δεν έβαλα το χεράκι μου. Τα δρώμενα αυτά είναι εντελώς αυθόρμητα. Οι άνθρωποι στο χωριό μου έχουν απίστευτη θεατρική παιδεία και έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει (με τη συνεργασία μου ή χωρίς) εκπληκτικά θεατρικά δρώμενα που θα τα ζήλευε επαγγελματίας σκηνοθέτης.
Λίγο πιό πάνω έχω αφήσει αναλυτικότερο σχετικό σχόλιο στον φίλο μας NIKIPLOS.
Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ασχολείται με επιτυχία στην διοργάνωση Συνεδρίων. Ειδικά για τους αρχιτέκτονες το δομημένο περιβάλλον του χωριού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΣΤΡΟ. ΝΑι διβάζονται ακόμα τα επτά αναθέματα στην εκκλησία. Ποιό από όλλα σε ενδιαφέρει περισσότερο?
Τι μπορώ να κάνω για σένα?
Με χαρά θα σε περιμένουμε σε κάποιο από τα πολλά και όμορφα πανηγύρια μας. Εξ' αλλου μην ξεχνάς πως η φυσική σου θέση είναι εδώ. στο κάστρο. Προσκεκλημένη βεβαίως και η οικογένειά σου, που όπως έμαθα από το fractal, τα μέλη της είναι όλοι εξαιρετικοί άνθρωποι. Στο χωριό μας είμαστε όλοι μιά μεγάλη οικογένεια...

Side21 είπε...

Ωραία έθιμα ...
Έχουμε κι εμείς εδώ
στη Σάμο παρόμοιο τον "ΚΑΔΗ"
γίνεται στο χωριό Σπαθαραίοι ...
Αν και πέρασα καλά τις απόκρηες μακρυά
απ' το νησί μου έλειψαν τα έθιμα ...
Την καλημέρα μου ...

Ανώνυμος είπε...

Ἀξίζει τόν κόπο νά πάει κανείς καί στήν Κοζάνη γιά τίς ἀπόκριες. Ἔχουν μία πολύ ζωντανή ἑβδομάδα καί ἕνα καλό καρναβάλι τήν τελευταία μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Καλό μου φασκόμηλο, δεν με ενδιαφέρει κανένα από τα επτά αναθέματα, απλά επειδή κάποιοι φίλοι τα χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να καταφέρονται κατά της Χριστιανοσύνης, ήθελα να μάθω αν εξακολουθούν να τα μνημονεύουν.
Συμφωνώ ότι ανήκω εκεί στο κάστρο και μακάρι να ήμουν νεώτερος να την κοπανούσα από την άθλια Αθήνα να ερχόμουνα εκεί. Μόνο που φοβάμαι ότι θα με κακομαθαίνατε.
Πολλά φιλιά από τον gskastro

kostaslogh είπε...

φυσάει κόντρα αέρας στο πανί μου για την ώρα,θα σε συναντήσω στο έλα!

fractal είπε...

ΦΙΛΟΙ μου άργησα να απαντήσω. Γιά τέσσερις ημέρες έλειπα από τον υπολογιστή μου. Γυρίζονταν στο χωριό μου επισόδεια από τη σειρά "ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ" και είχα ευθύνη για την υποστήριξή τους. Για το θέμα αυτό θα κάνω ειδική ανάρτιση.
Τώρα στα δικά μας.

SIDE 21
Νομίζω στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου γίνεται κατι σχετικό. Όμως ο κάθε τόπος σφραγίζει το έθιμο με την δική του πολιτιστική φυσιογνωμία. Αν θέλεις και με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κοινωνίας που εξυπηρετεί.
Στο χωριό μου π.χ που η γενική φιλοσοφία των εθίμων είναι η συμφιλιωτική συνύπαρξη των κατοίκων ενός εντελώς ιδιαίτερα δομημένου οικιστικού περιβάλλοντος,το έθιμο του ΑΓΑ έχει ενταχθεί και αυτό στην ίδια φιλοσοφία των άλλων εθίμων.


Α...ρε ΜΙΧΑΛΗ..βλέπω τη φωτογραφία και με πιάνει νύστα..Τι χαλάρωση είναι αυτή...Από τα γραπτά σου όμως βγαίνει το αντίθετο..Μιά ένταση και μιά εγρήγορση όχι συνηθησμένη. Και ιδιαίτερα σε θέματα της γλώσσας μας.
Πρέπει να σε προειδοποιήσω για αυτό που ήδη ξέρεις. Είμαι ανορθόγραφη!!!! Στην Κοζάνη λοιπόν..στην Κοζάνη..και ακόμα πιό μακρυά από τον τόπο μου...για τιμωρία!


ΚΑΣΤΡΟ. Θα σου απαντήσει το φασκόμηλο..Εγώ στόμα έχω και μιλιά δεν έχω..

Γειά χαρά ΚΩΣΤΗ.
Μπορεί και μισοπέλαγα. Εκεί όπου αρμενίζω συχνά και έχω πρίμα τον καιρό. Άμποτες..