Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ (γυρίσματα)

Πριν ξεκινήσει η ένταση της δουλειάς, ο Γιώργος Καραμίχος βρίσκει μιά στιγμή για να απομονοθεί για να επικοινωνήσει με τους δικούς του.
Ένας "πρόοσφυγας" ετοιμάζει το δοξάρι του (εργαλείο επεξεργασίας βαμβακιού)

Τα γυρίσματα μετά από προσεχτική προετοιμασία αρχίζουν. Μην τρομάζετε. Οι καπνοί και οι φωτιές προέρχονται από ειδικά μηχανήματα. Άγνωστη η τεχνογνωσία για τους μη μυημένους. Οι τσέτες καταδιώκουν τα θύματα που...


...έντρομα τρέχουν να σώθούν από τη σφαγή.

Εκεί από όπου πέρασαν οι τσέτες, πτώματα φωτιές, καπνοί..
Καταφύγιο η παλιά εκκλησία του χωριού.

Ένας όμως, δεν τα κατάφερε

Τα γυρίσματα τελείωσαν μετά από δύο μέρες απίστευτης έντασης. Στα διαλείματα όμως το καταδιασκεδάζαμε.
Κάτω, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου, ανάμεσα σε μερικούς από τους βοηθητικούς ηθοποιούς από το χωριό μας.

Και ύστερα , αλοίμονο, εντοπίστηκε το Fractal ..από το εκτελεστικό απόσπασμα

Η σειρά προβάλεται από το κανάλι του ΑΛΦΑ, και φέρει την εγκύηση της υπογραφής του Κώστα Κουτσομύτη. Τα επισόδεια που γυρίστηκαν στο χωριό μου είναι εκείνα που αναπαραστούν τη σφαγή της Σμύρνης..

Η ανάρτηση αφιερώνεται στους φίλους bloggers που (όπως έχω αντιληφθεί) έχουν τις ρίζες τους στη Γη της Ιωνίας: Στους Nikiplos, Αλέκα, Sultatempo, Ανεπίδοτη, Γιώργο-Χ, Γιώργο Κάππα, Και σε όλους όσους κατάγονται από τα ματωμένα χώματα αλλά δεν έχω εντοπίσει ακόμα..

16 σχόλια:

asterion είπε...

Μήπως θα ήταν σκόπιμο να γράψεις 2-3 λόγια για τους Τσέτες , τι ήταν και τι κατόρθωναν.
Αμφιβάλω αν κανείς από τους αναφερόμενους γνωρίζει.
Μη τους πετάς στα βαθειά. Μπορεί να μην ξέρουν κολύμπι. Και να μην σε μαραίνουν κάποιες αλήθειες.

fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ, καλέ μου. Ούτε το blogg μου είναι σχολείο ούτε εγώ δασκάλα. Άσε που μερικοί (φυσικά δεν αναφέρομαι στους bloggers) ΔΕΝ Θέλουν να μάθουν.
Αναφέρομαι σε μιά εκδρομή στην Κωσταντινούπολη, όπου όταν έξω από την Αγιά Σοφιά, κάποιος αναγκάστηκε να σταματήσει τις προστιχολογίες (με τις οποίες επιδίδεται συνεχώς)
επειδή οι άλλοι φίλοι της εκδρομής μου ζήτησαν να τους πω λίγα πράγματα για το Ναό, βρήκα άσχημο μπελά από τον προστυχολόγο που ΔΕΝ ήθελε να ξέρει τίποτα άλλο...Μην το ψάχνεις καλέ μου. Όποιος θέλει να μάθει , θα μάθει...

asterion είπε...

Ναι! αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και συγνώμην για την παρέμβασή μου. Ηταν αυθόρμητη.
Το κείμενο σου πολύ καλό. Τα αγκάλιασε όλα. Οσο για την Κωνσταντινούπολη.......Δεν ξέρω αλλά δεν δέχομαι με τίποτα να πάω σε κατεχόμενα εδάφη μας και να χρηματοδοτήσω εχθρούς του γένους μου. Πές με ότι θέλεις μόνον μη κάνεις το λάθος να με πείς άπατρι. Και το άλλο που μου σούρνεις, εκδήλωση φιλοπατρίας είναι. Δεν αποδέχομαι ξένους.

anepidoti είπε...

καλό μου φράκταλ,
πως μου ξέφυγες και βλέπω και συγκινούμαι,
δεν είναι κακό, ε;
μου φαίνεται πως καμαρώνεις για την φιλοξενία του χωριού σου και καλά κάνεις!
μου φαίνεται ακόμη πως για σένα δεν ήταν και τίποτε πρωτόγνωρο, εγώ θάθελα να τόχα δει...
και πες μας και κάτι για τους τσέτες...όχι σαν δασκάλα, ξέρεις εσύ, ο τρόπος σου είναι μοναδικά...φρακταλίστικος!
ευχαριστώ και που με θυμήθηκες, ακούγεται κάπως, αλλά με συγκίνησες που θυμάσαι..
καλό βράδυ! περιμένω δυο κουβέντες για τσέτες!
παράκληση...

nikiplos είπε...

Καλησπέρα αγαπημένο fractal... Να είσαι καλά με συγκίνησαν οι εικόνες πραγματικά... κυρίως ο όμορφος τόπος που γίνονται τα γυρίσματα... Όντως κατάγομαι από την Ιωνία... μια κωμόπολη δίπλα ακριβώς στην αρχαία Έφεσσο, νότια κάπως ανήκουσα στον νομό της Σμύρνης... Εκεί από τη Σμύρνη, ένα σκοτεινό βράδυ που φωτίστηκε από μια πόλη που καίγεται σαν καυτό ηφαίστειο οι παππούδες μου πέρασαν με βάρκα απέναντι στη Χίο... εκείνο που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι πως πολλοί πέρασαν από τον Τσεσμέ, στην Χίο χάρη στους νησιώτες κοντραμπατζήδες (λαθρέμπορους) που μάλλον δεν πρέπει να έβγαλαν και πολλά εκείνες τις ημέρες, αφού η γιαγιά μου μου αφηγιόταν πως το πέρασμα ήταν δωρεάν...

Μια διόρθωση αν επιτρέπετε, χωρίς φυσικά κορώνες και κρεσέντο κανενός εθνικισμού... Οι Τσέτες μπορεί να ανταπέδωσαν ή και να προκάλεσαν και εκ νέου σφαγές και εθνικές εκκαθαρίσεις, όμως το κυριότερο ήταν πως τουλάχιστον την ίδια τη Σμύρνη την έκαψε ο Τουκικός στρατός. Αυτό είναι σήμερα γνωστό. Μάλιστα ο ίδιος ο Εθνάρχης των γειτόνων ο Κεμάλ, πέρασε με το τζιπ του και είδε όλους εκείνους που ήταν μαζεμμένοι στην προκυμαία άθλιοι, ρακένδυτοι, πεινασμένοι άσιτοι για μέρες. Κατόπιν η πυρκαϊά ξεκίνησε από την Αρμενική συνοικία αλλά κατέβηκε καλά προσχεδιασμένη... Όσοι την είδαν δεν θα την ξεχάσουν ποτέ... Την άλλη ημέρα όπου υπάρχουν και τα επίκαιρα η φωτιά έχει σβήσει, όπως και κάθε ίχνος ζωής στην πόλη αυτή, την πιο ευρωπαϊκή πόλη της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου...

Ο Κεμάλ αν ήθελε θα μποορούσε εις όφελλός του να αποτρέψει τη σφαγή, και να εκμεταλλευθεί υπέρ του τις υποδομές της πόλης, τον ευρωπαϊκό πληθυσμό της, όμως η εθνική κάθαρση προηγούταν, καθώς είχε μάλλον διάθεση να δημιουργήσει ένα νέο έθνος... εξού και οι ανταλλαγές πληθυσμών με μόνο γνώμονα το θρήσκευμα... άλλωστε οι διηγήσεις της γιαγιάς μου ήταν περισσότερο παραστατικές για τις σφαγές στη Σμύρνη και την επαρχία της από τον Ελληνικό Στρατό των μετόπισθεν... Φρικιαστικές σκηνές που προκλήθηκαν αυθαίρετα και άσκοπα από τους δικούς μας και που ήταν λογικό να έβρισκαν την κατάλληλη απάντηση, σε λάθος ανθρώπους όμως ας τολμήσω να πω...

Ας είναι, κάτι από εκείνο μεταλαμπαδεύτηκε στην Ελλάδα και γεννήθηκε η σημερινή ελλάδα... Καλό είναι να θυμόμαστε αγαπημένο μου φράκταλ, όχι όμως επιλλεκτικά... έτσι... καλό βράδυ...

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Ευχαριστώ για την αφιέρωση. Η ιστορία που ξαναζωντανεύει μέσα από την αναπαράσταση ήταν για μένα πάντα ένα ακριβό δώρο ' μια αντίληψη του πως θα μπορούσαν να είχαν γίνει στην πραγματικότητα τα πράγματα.

asterion είπε...

Nikiplos
Ποτέ μα ποτέ σ΄ενα πόλεμο μην ψάξεις να βρείς ηθική, ανθρωπιά, ή λογική. Είναι σύνολο αναδυομένων ζωωδών καταστάσεων με κυρίαρχο το αίσθημα επιβίωσης ή αυτοσυντήρησης.
Ο Αμερικανός πρόξενος στην Σμύρνη το 1922 έγραψε ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Αν πάρεις το σημερινό και υπάρξει περίπτωση να το συγκρίνεις με την πρώτη έκδοση έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα. Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζεις τι σόϊ ήταν Ο Κεμάλ (πράγμα που δικαιολογεί τα πάντα)

fractal είπε...

ΑΝΕΠΙΔΟΤΗ. Καλή σου ημέρα. Μιά ηλιόλουστη Κυριακή ξημέρωσε στο Ανατολικό Αιγαίο. Δεν κάνεις λάθος. Γιατο Νησί μου είμαι υπερήφαν-. Όσο περισσότερο γνωρίζω την ιστορία του, και όσο περισσότερο ψάχνω στον πολιτισμό του τόσο αυτό δυναμώνει.
Φυσικά υπάρχει και μιά μέιοψηφία ανθρώπων, που με κάνει να ντρέπομαι.
Έχεις δίκιο. Δεν είναι πρωτογνωρα για μένα. Στο άλλο κείμενο θα διαβάσεις τι ήταν όντως προτόγνωρο, από άποψη συμμετοχής, όπως θα διαβάσεις και για τους τσέτες.
Ο ΑΣΤΕΡΙΩΝ πιό πάνω αναφέρεται σε ένα βιβλίο του Αμερικάνου πρέσβυ στη Σμύρνη τον καιρό της σφαγής. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να αναφέρεται στο βιβλίο "Η μάστιγα της Μικρασίας". Ο Τζων Χόρτον σαν ξένος διπλωμάτης (Αμερικανός) στη Σμύρνη κατάφερε να σωσει πολλούς Έλληνες. Και στην Αμερικάνικη πρεσβεία βρήκαν περίθαλψη πολα γυναικόπαιδα. Αν σε ενδιαφέρει και αντέχεις διάβασέ το.

fractal είπε...

ΝΙΚΙΠΛΟΣ. Αν δεν κάνω λάθος στο βιβλίο της Δίδλως Σωτηηρίου, "Ματωμένα χώματα" που είναι μυθιστοριματική βιογραφία και πάνω σε αυτό στηρίζεται το σενάριο της σειράς, αναφέρεται ,πως πολύ πριν την καταστροφή οι Γερμανικές τράπεζες και άλοι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί Δυτικών οικονομικών συμφερόντων, διένυμαν φυλλάδια με καλυμμένη προπαγάνδα κατά των ελλήνων. Και αυτό γιατί οι Έλληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και ο Ελληνικός πολιτισμός είχε τον έλεγχο της Μικκρασίας. Έπρεπε λοιπόν να τον πετάξουν στη θάλασσα και να πάρουν τη θέση του. Πάνε πολλά χρόνια που έχω διαβάσει το βιβλίο αυτό και δεν θυμάμαι αν εκεί διάβασα τα πιό πάνω ή κάπου αλλού. Πάντως το γεγονός συμπερένεται και αναφέρεται σε χίλιες δυό πηγές.
Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία πως και οι δικοί μας στρατιώτες είχαν επιδοθεί σε αγριότητες. Όμως μην ξεχνάς ότι οι τούρκοι έκαναν εκκαθαρίσεις που ήταν γενοκτονίες.
Και δεν μιλώ για τον φίλήσυχο τουρκικό λαό , αλλά για τα αγράμματα αιμοβόρα και πινασμένα κτήνη που συντηρούνται στα βάθη της ανατολίας για να πραγματοποιούν τους στόχους εκείνων που σχεδιάζονται σε βάρος των λαών.
Έχεις απόλυτα δίκιο πως δεν πρέπει να θυμόμαστε επιλεκτικά. Η προσπάθεια όμως των σύγχρονων ταγών του έθνους μας είναι να πάθουμε όλοι αμνησία. Ημιπληγία όπως συνηθίζω να λέω. Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή. Εδώ, στο Ανατολικό Αιγαίο ό ήλιος είναι δοξαστικός. Και οι απέναντι ακτές της Ιωνίας σε χαιρετούν ηλιόλουστες..

fractal είπε...

Γιώργο-Χ. Ευχαριστώ και εγώ για την επίσκεψη.

fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ. Το βιβλίο στο οποίο αναφέρεσε πιό πάνω είναι "Η Μάστιγα της Μικρασίας" του Τζων Χόρτον ή κάνω λάθος?
Το έχω σε μιά έκδοση που δεν είναι πολύ παλιά (δεν θυμάμαι όμως και το βιβλίο είναι στην Αθήνα). Ίσως είναι πριν 15 χρόνια. Έχεις παλιότερη έκδοση? Που μπορώ να βρω?
Εύχομαι καλή Κυριακή. Ο δικός σου είναι ο Κάστρο? Δεν μου απήντησες.

asterion είπε...

Δεν έχω άλλον ποιό δικό μου από τον Κάστρο. Δεν κατάλαβα ότι με ρώτησες.
Το βιβλίο είναι πράγματι αυτό που γράφεις και στα χέρια μου αριθμεί μια 5ετία. Αυτός που έκανε την σύγκρισή είχε διαβάσει την υπάρχουσα πολύ παλιά έκδοση στην εστία Ν. Σμύρνης (Αθήνα). Τον Χόρτον τον ταλαιπώρησαν λόγω των γραφέντων στην πατρίδα του.

asterion είπε...

Δεν έχω άλλον ποιό δικό μου από τον Κάστρο. Δεν κατάλαβα ότι με ρώτησες.
Το βιβλίο είναι πράγματι αυτό που γράφεις και στα χέρια μου αριθμεί μια 5ετία. Αυτός που έκανε την σύγκρισή είχε διαβάσει την υπάρχουσα πολύ παλιά έκδοση στην εστία Ν. Σμύρνης (Αθήνα). Τον Χόρτον τον ταλαιπώρησαν λόγω των γραφέντων στην πατρίδα του.

Tracey Jean είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ. Το βιβλίο έχει συγκλονιστικά ντοκομούντα. Νομίζω όμως ότι τότε οι Ην. Πολιτείες δεν έπαιζαν το ρόλο που παίζουν σήμερα.

asterion είπε...

Σίγουρα δεν έπαιζαν τον ρόλο που παίζουν σήμερα. Υποτεύομαι όμως ότι το άλλο κεφάλι του τέρατος του ανθελληνισμού (Εβραίοι) είχαν ισχύ και κινούσαν τα νήματα. Ο Κεμάλ άλλως τε, ήταν Ντονμές δηλαδή ΕβραιόΤουρκος. Αυτό μάλλον εξηγεί τα δεδομένα.