Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

H ραθυμία της Ανατολής....



Eίναι γνωστό πόσο τεμπέληδες είμαστε εδώ στην Ανατολή..Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ένας άλλος λόγος είναι, ότι αυτό τον καιρό έχω την τιμή να είμαι και εγώ πρρωτευουσιάν- και δεν έχω χρόνο να σκεφτώ. ( αλλά ως είναι επίσσης γνωστό, όπου πάει η αλεπού τραβά και την ουρά της, βλέπε τον υπολογιστή της) . Ένας άλλος λόγος είναι μιά περίεργη διάθεση εξομολόγησης. (όπως το πάρει κανείς) Και τέλος, ένας ακόμα λόγος είναι πως ήθελα να κάνω μιά καινούρια ανάρτηση, αλλά βαριόμουν να σκεφτώ. Αναγκάστηκα όμως να το κάνω, όταν πήρα πρόσκληση από ένα καινούριο φίλο τον "Ξάνθη Φιλοσοφείν" και έπρεπε να ανταποκριθώ.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω ανάρτηση το σχόλιο που άφησα στο πολύ αξιόλογο blogg του, ( με μερικές απαραίτητες διευκρινήσεις) για να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις στο θέμα που βάζω. Και αυτό μέχρι που να ξαναγυρίσω στα δικά μου νερά. Τα Αιγαιοπελαγήτικα.(Και να βρω τη χαμένη μου ενέργεια)
" Το ψευδώνυμο Fractal, το διαχειρίζετε ένα τρεχαντίρι που ταξιδεύει αιώνες στο Αιγαίο αλιεύοντας τις σκέψεις τα όνειρα και τις ψυχές των ανθρώπων που το κατοικούν. Μόνο που κάποια μικρή στιγμή στον δρόμο του, έτυχε να συναντήσει ένα fractal..
Και από τότε προσπαθεί να βρει την νέα ισορροπία του άξονα της Γης, που ορίζει τους πόλους.Αυτή που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο μπούσουλας. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του...
Λέγεται πως η δημιουργία του μύθου του Οιδίποδα, συμπίπτει χρονικά (σύμφωνα με ένα Αιγυπτιακό ημερολόγιο) με μιά μεγάλη έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα, την μετατόπιση του άξονα της Γης. Η μετατόπιση αυτή που ήταν μιά βαθειά ανατροπή στην ισορροπία της Γης , αποτυπώθηκε στην μυθολογία με την ανατροπή των κοινωνικών σταθερών. (μιά από αυτές είναι σχέσεις που συνδέουν τα μέλη της οικογένειας...)

Όσα συμβαίνουν γύρω μας, (στον εθνικό και παγκόσμιο χώρο) αποτελούν μιά μεγάλη ανατροπή στην κλίμακα των αξιών. Εκείνων που θεμελειώθηκαν από την αρχαία Ελληνική σκέψη (Ομηρικά έπη, Ίωνες φιλόσοφοι). Έγινε λοιπόν μιά μετατόπιση του άξονα της Γης? Με σταθερή αυτή την μετατόπιση, την νέα αντίληψη των υλικών που οικοδομούνται οι ανθρώπινες σχέσεις και το μέλλον του κόσμου, θα βρούμε την νέα ισορροπία μας? Και είναι αυτή η ισορροπία η λεγόμενη "Νέα Τάξη Πραγμ'ατων"

Ωχ μπελάδες..Για ένα ράθυμο fractal από τα μέρη της Ανατολής.......

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεμάτη όρεξη για σκέψη σε βρίσκω, καθόλου τεμπέλα :)

asterion είπε...

Ο Ηλιος ετοιμάζεται αν κυριαρχήσει για άλλη μια φορά στο κέντρο βάρους του κόσμου τούτου.
Χάθηκαν ποιό απτά και χειροπιαστά ζητήματα και πάμε να τρυπώσουμε σε ομιχλώδη ζητήματα για ατ οποία θα πούμε μύρια όσα χωρίς κατάληξη.
Η χαρά μου για την απορόσμενη παρουσία σου είναι τεράστια. Μου ξέφυγε και σχετικό σημείωμα προσωπικό σου.

Side21 είπε...

Αυτή τη λεγόμενη ...
"ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ" ...
σαν ανισσοροπία μάλλον τη βλέπω
παρά σα μπούσουλα για μια σταθερότητα
στον κόσμο που μας περιβάλλει ...
Ήδη τρίζουν οι σταθερές της επιβίωσης
του πολιτισμού μας !!!

gskastro είπε...

Fractal θα ξεκινήσω με επίπληξη. Βρίσκεσαι στην Αθήνα ποιος ξέρει πόσο καιρό και ούτε ένα τηλεφώνημα.
Πάμε τώρα στον προβληματισμό σου. Εσύ βλέπεις ανατροπή αξιών και εγώ βλέπω απλώς ξεβόλεμα κάποιων και βόλεμα κάποιων άλλων.
Για εμένα που ανακάλυψα εκ νέου την ιστορία δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Αθήνα, Σπάρτη, Περσία, Μακεδονία (Αλέξανδρος), Ρώμη, Βυζάντιο, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστροουγγαρία, Αγγλία, Αμερική, Ρωσία, Ιαπωνία Κίνα και τώρα, απλώς πιο έξυπνοι το απρόσωπο Κεφάλαιο.
Όταν αναφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα συνεχώς μιλάμε για τους φιλόσοφους και γενικά για τους ανθρώπους του πνεύματος ή τα στρατιωτικά κατορθώματα. Για τον απλό τον άνθρωπο ποιος ασχολήθηκε; Όσο ασχολούνται τώρα άλλο τόσο ασχολούντο και τότε. Υπήρξαν κάποιες λαμπρές στιγμές αλλά τίποτα άλλο. Ακόμα και αυτοί που τους θαυμάζανε και τους θαυμάζομε σήμερα, αν το ψάξεις βαθειά θα ανακαλύψεις τι κουμάσια ήταν.
Αυτά τα ολίγα και μη φοβάσαι, θα είμαστε το τελευταίο είδος μαζί με τις κατσαρίδες που θα εξαφανιστεί και αυτό αργεί πολύ ακόμα. Πολλά φιλιά gskastro

asterion είπε...

Kastro
μπορεί να καθυστερήσει η εξαφάνιση. Η δυσκολία εως και αδυναμία της επιβίωσης θα είναι παρούσα και......βασανιστική. Και αξανλέω, μακάρι να έχεις δίκιο και εγώ άδικο. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές απόπειρες εις βάρος μας. Πάντοτε τύχαινε κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας που ανέτρεπε τα σχέδια. Τα παθήματα ΄λομως γίνονται μαθήματα και αυτό είναι που φοβάμαι.

fractal είπε...

ΗΛΙΟΓΡΑΦΕ. ...ΑΧ..αυτή η Ανοιξιάτικη αφασία. Με το πιστόλι στον κρόταφο..
Μα και εσύ.. Άνοιξη βρήκες να κάνεις ασπρόμαυρο το blogg σου? Πέρασα μιά βόλτα από εκεί και έψαχνα το κόκκινο της παπαρούνας. Άφαντο. Θα ξαναπεράσω.

fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ Δεν μπορώ να καταλάβω πως η κυριιαρχία του Ήλιου θα εμποδίσει την αποδόμηση της κοινωνίας που φαίνεται να προχωρεί με επιταχυνόμενο ρυθμό...
Άν εννοής την επέμβαση άγνωστων μέχρι τώρα δυνάμεων , θα είναι εξ΄ίσου άγνωστα και τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης.

fractal είπε...

SIIDE21. Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Πως αυτή η "ΝΕΑ ΤΑΞΗ" είναι το θεωρητικό υπόβαθρο της αποδόμησης της κοινωνίας που δομήθηκε με τις αξίες που μέχρι τώρα αναγνωρίζαμε..Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η κοινωνία που δημιουργείται, μπορεί να είναι κοινωνία ανθρώπων όπως εννοούμε μέχρι σήμερα την λέξη άνθρωπος.
Μήπως δημιουργείται ένας άλλος τύπος ανθρώπου που μόνο θα καταναλώνει. Και η προστασία που θα του παρέχει η κοινωνία του, θα είναι μόνο εκείνη για την ικανότητα και την μεγιστοποίηση της επιθυμίας για κατανάλωση..

fractal είπε...

Καλώς το παραπονιάρικο Κάστρο.
Δεν θα διαφωνίσω σε ότι λες σχετικά με την αντιμετώπιση του απλού άνθρωπου ανά τους αιώνες.
Φυσικά όμως μέσα σε αυτούς τους αιώνες,ξεχώρισαν κάποια πνεύματα που διαμόρφωσαν την πορεία της ανθρωπότητας, και είναι φυσικό να μιλούμε για το έργο αυτών των πνευμάτων και όχι για την προσωπική τους ζωή. Εξ άλλου δεν έμειναν στην ιστορία σαν "καλοί σύζηγοι" ας πούμε, αλλά σαν μεγάλοι φιλόσοφοι.
Καλά.. καλά... μη φωνάζεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνούμε. (και ασφαλώς ούτε και η τελευταία)

Γεφυριστές είπε...

Γεια σου Αθηναί- Φράκταλ. Φοβάμαι μήπως αρχίσει να σου αρέσει πολύ:)

Ωραία η σκέψη σου να θέσεις ένα τέτοιο ζήτημα που όπως διαβάζω ξεκίνησε από .. μακριά.

Ξέρεις, εγώ δεν συμφωνώ με την κρατούσα άποψη πως διαλύεται ο κοινωνικός ιστός ή ότι οι αξίες γκρεμίζονται ή ακόμη πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τάξη πραγμάτων που μας θέλει αρπακτικά.

Αντίθετα πιστεύω ότι η φάση που διανύουμε είναι όχι μόνο ελιπιδοφόρα αλλά και η καλύτερη στη φυλή μας, τουλάχιστον.
Να σου εξηγήσω τι εννοώ:

Θεωρώ ότι πάντα οι αξίες δέχονταν συμπίεση, καταπάτηση και ευτελισμό. Όλες τις εποχές. Μπορεί η κατάσταση αυτή να εκφραζόταν με κώνειο στον Σωκράτη, με κατακτήσεις άλλων λαών, με εκμετάλλευση προνομίων από τους κατακτητές, με τον εμφύλιο, με τις δολοφονίες του Μπελογιάννη και του Λαμπράκη, με τη Χούντα, με τη διαφθορά, με... με...

Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα περιβάλλοντος. Πάντα οι φτωχοί έπιναν βρώμικο νερό και έτρωγαν βρώμικο ψωμί (α ρε Σαββόπουλε!!)

Ποτέ όμως άλλοτε η φωνή όλων αυτών που σέβονται τις αξίες και τον άνθρωπο δεν ήταν τόσο ισχυρή.
Και αυτή η ένταση φωνής, αποτέλεσμα αγώνων, είναι που έχει φέρει στην προσκήνιο το ζήτημα της σχάσης του κοινωνικού ιστού. Είναι η φωνή η δική σου, η δική μου, των φίλων μας εδώ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη διαφορά. Κι ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε εποχή υπήρχε μια "τάξη πραγμάτων".

Πολύ ωραίο θέμα άνοιξες Φράκταλ. Όπως πάντα
Σε φιλώ και σου εύχομαι ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

anepidoti είπε...

την μετατόπιση την έπαθε το...τρεχαντήρι, δεν πρόσεχε και νάσου το fractal...και τώρα μας παιδεύει με τις ανατροπές και τους εκτροχιασμούς...και θέλει να γίνουμε και μελλοντολόγοι...εμείς ένα πράγμα ξέρουμε, ο πάτος είναι ακόμη μακριά και ο άξονας δεν σκούριασε!
καλά να περνάτε εις τας πρωτεύουσας!

Renan Barreto είπε...

I'm sorry. I don't know greek. So I can't make a good comment out of you texts. So, I'm really sorry and if have anything in English or Portuguese, spanish or italian I'd be able to write something.

So see ya!

fractal είπε...

Thank you for visiting my site. I'll try to set on my blog the google translate gadget, so you will be able in the near future to communicate with me and understand my issues.
Until then I'm sending you one of my favorites songs, that you can find in the following link:
http://www.youtube.com/watch?v=gkNg9_tmies

asterion είπε...

Μεταφορικά καλό μου φρακτάλ λόγω αρχομένης καλοκαιρινής εποχής. Απο 21 Μαρτ. δεν κυριαρχεί ο Ηλιος; Δεν τον απολαμβάνουμε; Δεν γεμίζουμε φώς;
Αυτά τα απλά εννοούσα. Τα ομιχλώδη είναι τα διάφορα πετάγματα του μυαλού που ενδεχόμενα μας βοηθάει να ξεφεύγουμε σε.....άλλες σφαίρες.

Renan Barreto είπε...

I liked this song a lot. Never thought I'd see this video. I read your text in portuguese, but I didn't understand much cause the google translator is worse translating than me translating greek to chinese.

And I wonder how did you find me in the first place, and commented in a text in portuguese. Well, it's great to know you, being a man or woman. I don't know anything about you except for the fact your are greek and has a website.

Nevertheless, We'll keep in touch, and I'll comment here agaun. Just write something and don't be bored. Writing is something that comes from deep within you. I'm a journalism student I know a lot about writing haha.

So see ya!

fractal είπε...

Καλή σου ημέρα ακριβοθώρητη. ΑΛΕΚΑ

Αποκλείεται να μου αρέσει η Αθήνα.
Και αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία, θα διαλυθεί όταν θα με επισκεφθείς .

Η ματιά που βλέπεις τα πράγματα είναι εκείνη του μισογεμάτου ποτηριού. Εκείνο όμως που δυσκολεόμαι να ερμηνεύσω με αυτή την λογική, είναι το γεγονός ότι τώρα η κακοήθεια έχει γίνει καθεστώς, και πως οι κακοήθεις κομπάζουν, σε αντίθεση με τους άλλους που θεωρούνται ψώνια, περιθώριο, και στην καλλίτεργ περίπτωση γραφικοί...
Ρώτησα πριν αρκετό καιρό ένα μαθητή αν του άρεσε η (πολύ αξιόλογη) κινηματογραφική ταινία που είχαν πάει με το σχολείο του, και μου απάντησε, Ναι. Στη συνέχεια τον ρώτησα αν άρεσε στους άλλους συμμαθητές του και μου είπε πως δεν ήξερε. Τον ρώτησα "δεν τους ρώτησες?" και μου απάντησε πως τους είχε ρωτήσει αλλά όλοι είπαν΄, όχι, όπως και ο ίδιος είχε πει, όχι, όταν τον ρώτησαν. Τον ξαναρώτησα γιατί είχε πει πως δεν του άρεσε αφού του είχε αρέσει. Και μου απάντησε. Για να μην με κοροϊδεύουν!!!! Αλέκα μου, κάποτε οι κακοήθεις κρύβονταν. Τώρα κρύβονται οι άλλοι!!!
Νομίζω πως αυτό δείχνει το βέλος της δυναμικής.
Πολλά φιλιά.

fractal είπε...

ANEPIDOTH
Γιατί έχω την εντύπωση πως με μαλώνεις για τις απαισιόδοξες σκέψεις μου, στην καρδιά της Άνοιξης?
Ωταία λοιπόν , ας τις αφήσουμε για το χειμώνα.!!
Μέχρι τότε πρέπει να περάσουμε μέσα από τα κατακκόκινα από τις τουλίπες χωράφια (στον τόπο μου οι τουλίπες αυτοφύονται) και την ευλογία του καλοκαιριού.
Θα τα ξαναπούμε λοιπόν..

fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ Δεν φταίω αν συνήθισες το μυαλό μου να τρέχει στα δύσκολα, και να παρακάμπτει τα εύκολα.!!

gskastro είπε...

Δεν είμαι παραπονιάρης, είμαι γκρινιάρης. Ας είναι σήμερα θα τα ακούσεις από κοντά.
Και βέβαια διαφωνούμε, εάν μιλούσαμε για επιχειρηματίες δεν θα είχα απαίτηση η ζωή τους να συμβαδίζει με τα πιστεύω τους, όταν όμως αναφερόμαστε σε ανθρώπους του πνεύματος, έχω απαίτηση να είναι τα φωτεινά παραδείγματα και στην ιδιωτική τους ζωή, αλλιώς δεν με ενδιαφέρουν. Απλά αν χρειαστεί θα εκμεταλλευτώ τις θεωρίες τους, εφόσον με συμφέρει.
Πολλά φιλιά και έπεται η συνέχεια gskastro

Yannis Petsas είπε...

Όταν λοιπόν ξεμακραίνεις κι είσαι έξω απ’ τα νερά σου το πας καλύτερα το τρεχαντήρι. Ίσως οι ντόπιες θάλασσες σου πέφτουν μικρές και αντί για τρεχαντήρι είσαι τρικάταρτο τελικά.
Δεν ξέρω για τον άξονα τον στρεβλό, Θάνατος ήταν το γαλακτομπούρεκο όμως.. που λέει κι ο ποιητής.
Τα φιλιά μου και την καλημέρα μου σ’ όλους εδώ.

fractal είπε...

ΓΙΑΝΝΗ Και που να δεις η καρυδόπιττα με παγωτό. Θάνατος και ανάσταση μαζί..Ρώτα και τον Κάστρο.

Το τρεχαντίρι τρεχαντιράκι βίσκκεται πάντα στα μετόπισθεν. Yποστιρίζει το fractal και την "μικροκλασματική απεικόνιση" Με αυτή την ένοια είναι τρικάταρτο! Και γιά όλες τις θάλασσες. Που γίνονται από Θεούς και ανθρώπους...Φιλιά

fractal είπε...

ΚΑΣΤΡΟ. Διαφωνούμε σε πολλά άλλα, ας μη διαφωνήσουμε και στο γρινιάρης-παραπονιάρης..
Λοιπόν τα ξαναλέμε. Άλλο ο άνθρωπος σαν μηχανισμός σωματικής λειτουργίας με τα ελατώματα και τις αδυναμίες του, και άλλο το πνευματικό έργο του. Με την πρώτη του ιδιότητα ο άνθρωπος έρχεται και παρέρχεται, με τη δεύτερη μένει αιώνιος. Ποιός ενδιαφέρεται π.χ. τώρα για τον Αριστοτέλη αν ήταν τσιγκούνης η ομοφιλόφυλος ..η..η...η.. Το έργο του όμως το μελετούν για δυόμιση χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα και ποιός ξέρει για πόσες χιλιάδες χρόνια ακόμα..
Και μέσα σε αυτές τις χιλιάδες χρόνια τι άφησε πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητας...Ας αναλογιστούμε μόνο τον Μ.Αλέξανδρο..
Τέλος σου συστήνω να διαβάσεις ένα βιβλίο του Ούγκρου (αν δεν κάνω λάθος) φιλόσοφου ΛΟΥΚΑΤΣ που πραγματεύται αυτό το θέμα. Έχω ξεχάσει τον τίτλο του βιβλίου. ..Και μην σε ξανακούσω να μονοπωλείς τη νόσο του Αλτσχάϊμερ..
Μα τι κόλαση ήταν αυτό το Ιμάμ σήμερα...Και η καρυδόπιττα με το παγωτό..Ανάσταση..Αν κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα συμβαίνουν τέτοιες γαστρονομικές ακολασίες..το fractal θα γίνει μπαλόνι και θα εκραγεί..