Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Koινότητα ΑΝΑΥΡΑΣ νομού Μαγνησίας.

Μια σύγχρονη πράξη αντίστασης..

Γεμάτοι περιέργεια ξεκινήσαμε λίγοι φίλοι την Κυριακή πρωί, για ένα προορισμό που δεν είναι γνωστός στους τουριστικούς χάρτες της χώρας. Είναι γνωστός μόνο στους χάρτες των κομματικών μηχανισμών, αλλά και εκεί μόνο σαν αριθμός ψήφων..

Ποιος ήταν αυτός ο τόπος?

Ένα χωριό κτηνοτρόφων, χαμένο μέσα στα βουνά και τις κοπρισμένες λάσπες, ολογυρίς το χρόνο. Και μόνο τα χιόνια που έφταναν από τις πρώτες κιόλας μέρες του Χειμώνα, έκαναν την μαύρη λάσπη να ασπρίζει.

H νεολαία το εγκατέλειπε, και μόνο οι γέροι έμεναν να παλεύουν με τα χιόνια, τις λάσπες και τα ζώα, πλάι-πλάι με τις άθλιες συνθήκες ζωής.

Μιλήσαμε μέχρι τώρα σε χρόνο παρελθόντα…

Βεβαίως, γιατί όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Σήμερα, Κυριακή πρωί, αρχές του Δεκέμβρη, του 2009, πορευόμαστε σε αυτό τον τόπο, του παρελθόντος χρόνου!

Γεμάτοι περιέργεια , περιμένουμε να δούμε τι θα δούμε…

Οι φλύαρες συζητήσεις για τον Ενεστώτα χρόνο του τόπου αυτού, έπαιρναν και έδινα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Έτσι που ούτε ένα τραγούδι δεν διέκοψε τις κραταιές αντιφάσεις περί του τι γίνεται, (από τους εναλλασσόμενους στους κομματικούς μηχανισμούς ψηφοσυλλέκτες) στη θέση εκείνου που πρέπει να γίνει.

Και τέλος φτάσαμε. Με την πρώτη ματιά, κάθε κουβέντα πήρε τέλος, αφού κανένας δεν μπορεί να μιλά με ανοιχτό το στόμα!!!….

Βρεθήκαμε σε ένα τόπο, που από λάθος, οι χάρτες είχαν τοποθετήσει στα όρια Μαγνησίας-Φθιώτιδας, και όχι στο κέντρο της Ευρώπης.

Εκεί όπου, από τα αεροπλάνο ψηλά , βλέπουμε να βόσκουν καλοθρεμένα ζώα ανάμεσα σε παραμυθένια χωριουδάκια, που ζώνονται από νοικοκυρεμένα χωράφια, βοσκότοπους και ψηλές κορυφές βουνών!
Σε τόπους που είναι για τα μίζερα δεδομένα μας, απλησίαστο όνειρο., .

Ένα πανέμορφο, χωριό, σκαρφαλωμένο στα 1000 μέτρα, στη δυτική Όθρυ, ανάμεσα σε δασωμένα βουνά, πηγές και ποτάμια..

Το περιβάλλον μας υποβάλει.

Μέρος του ευρύτερου αυτού γεωφυσικού χώρου, έχει διαμορφωθεί σοφά σε περιβαντολογικό και πολιτισμικό πάρκο. Αξιοποιήθηκαν ευφάνταστα φυσικές πηγές, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες την ζωή και τον πολιτισμό του χωριού .

Κονάκια , νεροτριβές, νερόμυλοι, γεφύρια εκκλησίες κ.λ.π. παρουσιάζουν τα αξιοθαύμαστα στοιχεία ενός άγνωστου μα τόσο σημαντικού πολιτισμού που αιώνες συνιστούσε κεντρικό άξονα της βιωτής, σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πατρίδας μας. (Το πάρκο αποτελεί ένα αξιοζήλευτο υπαίθριο εκπαιδευτήριο, το οποίο επισκέπτονται σχολεία από όλη την Ελλάδα)
Έξω από το χωριό επίσης, λειτουργεί ορειβατικό πάρκο με μεγάλη επισκεψημότητα από τις γύρω περιοχές.
Το κτηνοτροφικό πάρκο, επίσης βρίσκεται έξω από το χωριό, ώστε να σταβλίζονται τα ζώα εκεί και το χωριό να διατηρείται καθαρό.




Μέσα στο χωριό οι ευρύχωρες πλακοστρωμένες πλατείες και δρόμοι αστράφτουν από καθαριότητα..

Ένα διώροφο πάρκινγκ, αφήνει ελεύθερους τους δρόμους και προστατεύει τα αυτοκίνητα των κατοίκων από το χιόνι, τους μήνες του μεγάλου Χειμώνα, αφού τα αυτοκίνητα εκεί δεν είναι λόγος ψυχαγωγίας αλλά απαραίτητο εργαλείο επιβίωσης ανθρώπων και ζώων..

Σε ένα μικρό αλλά καλοστημένο μουσείο, παρουσιάζονται οι σωσμένες μνήμες από το παρελθόν του τόπου, αλλά και από τη σύγχρονες ασχολίες των κατοίκων..


Το σχολικό κτήριο περιλαμβάνει και την κατοικία του δασκάλου που παρέχεται δωρεάν, καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη.
Το κτήριο που στεγάζεται το κοινοτικό ιατρείο, επίσης συμπεριλαμβάνει την κατοικία του αγροτικού γιατρού στον οποίο η κοινότητα παρέχει δαπάνες που αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα κλπ
Ένα αρκετά μεγάλο Αιολικό πάρκο μακρυά από το χωριό, εξασφαλίζει έσοδα στην κοινότητα, πολλών χιλιάδων ευρώ το χρόνο.



Στο χωριό λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, και υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν είναι λίγες. (θέατρο μουσική κλπ)

Όλα τα δημόσια κτήρια (σχολεία, νηπιαγωγεία, κοινοτικό κατάστημα κλπ) καλαίσθητα και χωρίς ίχνος πολυτέλειας , είναι εναρμονισμένα απόλυτα με το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του.
Πέτρινες σκαλιστές βρύσες κάτω από πανύψηλα πλατάνια σε προκαλούν να πιείς το νερό τους, διψάς δεν διψάς....


Στις παιδικές χαρές τα παιδιά απολαμβάνουν την λιακάδα μέσα σε ένα αισθητικά άρτιο περιβάλλον. Παντού οι χαμογελαστές και ζεστές ανθρώπινες παρουσίες, χαλαρώνουν με τον καφέ τους στα καφενεία της πλατείας…

Η νεολαία δεν εγκαταλείπει πιά το χωριό μια και όλοι ασχολούνται με την οικολογική κτηνοτροφία, που τους εξασφαλίζει υψηλό εισόδημα, αλλά και την εργασία στα οικολογικά σφαγεία του χωριού που είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα. (Η ανεργεία είναι μηδενική)

Η σύζυγος του προέδρου του χωριού, μας υποδέχθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων και μας παρουσιάζει την πορεία της χωριού τα τελευταία δέκα χρόνια που ο πρόεδρος πήρε σύνταξη από την υπηρεσία του, και ανέλαβε την ηγεσία της κοινότητας της Α ν α ύ ρ α ς , του Νομού Μαγνησίας.
Με την υποστήριξη σ ύ σ ω μ η ς της εκλογικής δύναμης του χωριού, πραγματοποίησαν το θαύμα..
«Σηκώσαμε τα μανίκια και πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά»., μας είπε.
Όργωσαν τα κοινοτικά πρόγραμμα και έσπειραν παντού τα όνειρά τους.
Η σπορά δεν άργησε να καρποφορήσει.
Τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να εισρέουν ανεμπόδιστα στην μικρή κοινότητα. Ειδικά όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες αναγνώρισαν την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους.
«Από τη Νομαρχία της Μαγνησίας, μας ζήτησαν να δεχθούμε να πάρουμε τα χρήματα που εκείνοι δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν, ώστε να μην επιστραφούν στα ταμεία της Ευρ. κοινότητας» μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Τσουκαλάς.,.. " Χρήματα υπάρχουν πάρα πολλά. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν, αλλά κάποιος πρέπει να δουλέψει...", μας τόνισε κατηγορηματικά η κυρία Μάχη Τσουκαλά (σύζυγος του προέδρου) που για να στηρίξει το έργο του, διορίσθηκε άμισθη τεχνική σύμβουλος της κοινότητας, μια και οι γνώσεις της σαν Αρχιτέκτων, ήταν θεμελιώδεις για το τεράστιο έργο τους.
-Να μας έρθετε και τα Χριστούγεννα, εδώ οι δρόμοι δεν κλείνουν ποτέ! μας προσλάλεσε ο πρόεδρος με ένα ζεστό χαμόγελο γεμάτο αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου του.

Στο γυρισμό για την πρωτεύουσα, ένα αίσθημα ευφορίας μας γέμισε αισιοδοξία .

Αυτές οι μικρές διάσπαρτες αντάρτικες εστίες εντιμότητας και προσωπικής ευθύνης..θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν την πορεία προς το γκρεμό, του τραίνου της πατρίδας μας..

Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή σκεφθήκαμε πως έπρεπε να περάσουμε για ένα προσκύνημα στο Γοργοπόταμο..

62 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Ένα παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν η Κοινότητα ΑΝΑΥΡΑΣ νομού Μαγνησίας.
Που μας δείχνει ότι όλα γίνονται
όταν υπάρχει θέληση για πρόοδο.
Η περιγραφή σου δε, προκαλεί να επισκεφτείς το μέρος, ειδικά όταν είναι χιονισμένο.
Μας ταξίδεψες πάλι.

Καλό βράδυ.

Ελένη Μπέη είπε...

"Αυτές οι μικρές διάσπαρτες αντάρτικες εστίες εντιμότητας και προσωπικής ευθύνης...θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν την πορεία προς το γκρεμό του τραίνου της πατρίδας μας..."

Έτσι λες και συμφωνώ απολύτως μαζί σου, αλλά δυστυχώς τέτοιες εστίες είναι πολύ λίγες (αν δεν υπήρχε η Αναύρα θα μπορούσα να πω ανύπαρκτες). Δεν είναι "περίεργο" που το παράδειγμά της ΔΕΝ έχει ακόμα βρει μιμητές; Κι αντίθετα ηρωοποιούνται τρόπον τινα εκείνοι που παράγουν υποτιθέμενο έργο πράττοντας τα αυτονόητα ετεροχρονισμένα και με καθυστέρηση δεκαετιών;

Artanis είπε...

Γι' αυτό τους την έχει "πέσει" ο δήμος Αλμυρού να τους απορροφήσει στον 2ο Καποδίστρια και οι κάτοικοι του χωριού "τσινάνε"...Χαζοί είναι να μπλέξουν με τη διαπλοκή;Δουλειά και όραμα είχαν ο προεδρος και η γυναίκα του και από το τίποτα φτιάξανε την Αναύρα...Ενώ οι υπόλοιποι πλακώνονται στα δημ. συμβούλια για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα...Όλη η Μαγνησία το ξέρει...

fractal είπε...

Thalassenia

Ακριβώς παράδειγμα προς μίμηση και αφύπνηση όχι μόνο για τους τοπικούς και εθνικούς μας ηγέτες, αλλά και για μας τους ψηφοφόρους..
Γιατί πρώτα εμείς πρέπει να αφυπνηστούμε για να αναγκαστούν και αυτοί να βγούν από την μόνιμη και εφησυχάζουσα σιγουριά ότι είμαστε όμηροί τους..

fractalx είπε...

Νερένια

Στην Αναύρα βρέθηκε "ο άνθρωπος".
Εμείς οι υπόλοιποι, πρέπει ή να τους βρούμε ή να τους δημιουργήσουμε.
Σε κάθε τόπο υπάρχουν έντιμοι σοβαροί και υπεύθυνοι άνθρωποι.
Απλά ακριβώς επειδή είναι σοβαροί και δεν επιδίδονται στα γνωστά, δεν τους ψηφίζουμε..

fractal είπε...

Artanis

Φαίνεται να γνωρίζεις καλά την περίπτωση της Αναύρας.
Αν είσαι από την περιοχή, θα ήθελα από εδώ να δώσω συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία που αναγνώρισε και ψήφισε τον άξιο και εμπνευσμένο αυτό άνθρωπο και οραματιστή.
Μακάρι το γίνει, όλη η Ελλάδα να επισκευθεί την Αναύρα.
Σχολείο για υποψηφίους και ψηφοφόρους

Ελένη Μπέη είπε...

fractal,
φοβάμαι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κι εμείς οι υπόλοιποι εκτός Αναύρας δεν μπορούμε να βρούμε ή να δημιουργήσουμε τους έντιμους, υπεύθυνους και συνεπείς ανθρώπους. Οι λόγοι είναι διάφοροι.

Ένας είναι πως οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν ανακατεύονται με τα ...πίτουρα, γιατί θα τους φάνε οι κότες και θέλουν να διαφυλάξουν αυτές τις αρετές τους.

Άλλος λόγος είναι πως τέτοιοι άνθρωποι είναι συνήθως και σεμνοί και δε διαθέτουν μηχανισμούς αυτοπροβολής, οπότε μένουν στην αφάνεια γιατί οι άλλοι επιθυμούν διακαώς να τους βγάλουν απ' τη μέση, πράγμα που τελικά πετυχαίνουν, αφού διαθέτουν και τα μέσα. Απόδειξη πως επί χρόνια συντελούνταν ένα μικρό θαύμα στην Αναύρα και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι παρά τώρα τελευταία.

Για να τους "δημιουργήσουμε" χρειάζονται άλλες προϋποθέσεις με πρώτη και καλύτερη τη σωστή παιδεία, δηλαδή εκείνη που οδηγεί τον άνθρωπο να σκέφτεται, να ενημερώνεται, να κρίνει, να αντιδρά, να πράττει με βάση το συλλογικό καλό κι όχι μόνο το ατομικό συμφέρον. Λαμβάνουμε εμείς τέτοια παιδεία;

Κοντολογίς δεν εναπόκειται στον καθημερινό απλό άνθρωπο να δημιουργήσει και να βρει τους έντιμους ηγέτες -τοπικούς ή εθνικούς. Απεναντίας εναπόκειται σ' αυτούς να στέκονται στο ύψος του αξιώματός τους αντί να έχουν στο μυαλό τους πώς θα κερδίσουν και θα διατηρηθούν στην καρέκλα επί μακρότερο διάστημα αποκομίζοντας τα γνωστά ωφέλη.

fractal είπε...

Νερένια

Έχεις απόλυτα δίκιο σε όλα όσα λες.
Και όμως δεν είναι ακατόρθωτο.
Αφού έγινε μία φορά σημαίνει πως δεν είναι ακατόρθωτο!

Μπορεί να γίνει

Αυτός είναι ο λόγος που το συσχετίζωμε τον Γοργοπόταμο.

Γιατί και η επιχείρηση αυτή, λογικά φαινόταν αδύνατο να επιτύχει!
Και όμως πέτυχε χωρίς μάλιστα να έχει θύματα από την πλευρά των σαμποτέρ.!

Καλή σου ημέρα καλή μου.
Ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

Και σίγουρα θα βρεθείς με φίλους.
Κουβέντιασε μαζί τους την περίπτωση της Αναύρας!!

ANAZHTHΣH είπε...

"Αυτές οι μικρές διάσπαρτες αντάρτικες εστίες εντιμότητας και προσωπικής ευθύνης.."
Τα σέβη μου.
Καλημέρα.

Ελένη Μπέη είπε...

Φυσικά και ΔΕΝ είναι ακατόρθωτο. Μόνο θέληση χρειάζεται. Που δυστυχώς λείπει από εκείνους που πρέπει. Κι ο εν λόγω κοινοτάρχης αντιμετώπισε δυσκολίες (όπως θα ήταν αναμενόμενο) όμως ΗΘΕΛΕ να πετύχει, δεν το έβαλε κάτω, βρήκε τους τρόπους να ωφελήσει την κοινότητα και όχι την πάρτη του. Σήμερα χαίρει της γενικής αποδοχής των συντοπιτών του.

Όσο για το να μιλήσω με τους φίλους, το έχω ήδη κάνει από το καλοκαίρι, όταν άκουσα τον ίδιο το δήμαρχο σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ να αφηγείται το πώς πέτυχε το εγχείρημά του, τις δυσκολίες, το πείσμα, την άρνηση που αναχαίτισε. Κι έχουμε υποσχεθεί μεταξύ μας να το κάνουμε το ταξιδάκι ως εκεί σε πρώτη ευκαιρία. ;-)

Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσένα!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καταπληκτικό το μέρος και πολιτισμένο, χαστούκι στο απολίτιστο και παγωμένο περιβάλλον της Αθήνας.
Η ομορφιά ξεκινά πάντα από το τοπίο.
Αν είναι και φροντισμένο όμορφα, υπάρχει η μαγεία.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

ποντίκι είπε...

Σε ευχαριστώ.
Θα ξαναπεράσω να το διαβάσω αλλά τώρα ξύπνησε ο μικρός...
Τα λέμε.. όμορφο μου φένετε με την πρώτη ματιά...

Επιστρέφω..

ξωτικό είπε...

Καλό μου fractal
είχα διαβάσει πριν απο καιρό γι αυτό το "θάυμα",
και το πρώτο που παθαίνω πάντα είναι ο τεράστιος θυμός για τα μέσα ενημέρωσης, που μας βομβαρδίζουν με κάθε λογής αρρώστια,
αντί να προβάλλουν τα καλά .Αυτό το αρρωστημένο με τρομάζει πιο πολύ απ'όλα.Και πολύ σωστά λέει η φίλη μας συνήθως οι έντιμοι δεν ανακατεύονται εύκολα με τα πίτουρα.
Όπως το συνδύασες με τον γοργοπόταμο έτσι έχω πεί κι εγώ πολλές φορές, πως το πιο επαναστατικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε μου φαίνεται πως είναι το να κάνουμε όλοι πάρα πολύ καλά την δουλειά μας .
Σ'ευχαριστώ γι αυτήν την ανάρτηση
βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι !!
και σε γλυκοφιλώ βεβαίως !!!!

φτερό στον άνεμο... είπε...

Γεια σου φρακταλάκι, ήρθα και 'γω,
μπράβο μεγάλο αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους που, ποιος ξέρει αλήθεια τι τράβηξαν για να πείσουν τους ντόπιους για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους...πόσος χρόνος χρειάστηκε.. Πολλοί ξεκινουν αντίστοιχες προσπάθειες αλλά δεν αντέχουν, αηδιάζουν από την καχυποψία και την βλοσηρότητα των ανθρώπων στην πρώτη στραβοτιμονιά και φεύγουν, τρέχοντας...
Πίσω από κάθετι όμορφο που συμβαίνει γύρω μας, αν ψάξουμε λίγο, θα βρούμε μερικές φωτεινές υπάρξεις, που, θυσιάζοντας κάτι δικό τους, προσφέρουν στο σύνολο..και έχει πολύ δίκιο ο άνθρωπος αυτός που λέει πως χρήματα υπάρχουν...είναι ντροπή να χρησιμοποιούμε τέτοιες φτηνές δικαιολογίες για να κρύψουμε την αδιαφορία μας και τον εγωισμό μας. Σε πολύ πιο φτωχές εποχές από την σημερινή για την Ελλάδα, οι άνθρωποι έκαναν θαύματα, χωρίς μεγαλοκονδύλια αλλά με τα χέρια τους μόνο έκαναν δρόμους και παλάτια, τώρα θλίβομαι κάθε μέρα με αυτά που βλέπω. Δεν χρειάζεται να δούμε τα χωριά και τις πόλεις πόσο λάθος διαχειρίζονται, και σε μια μικρή γειτονιά να πάμε, και σε μια πολυκατοικία, και στο ίδιο μας το σπίτι, μπορούμε να καταλάβουμε..
Ουφ! Τα λέω και θυμώνω γι' αυτό καλύτερα σταματώ. Είμαστε άξιοι των εγώ μας.

Άιναφετς είπε...

Ένα μπράβο καρδιάς γι' αυτή την κοινότητα και ένα μπράβο καρδιάς και σε σένα για αυτή την αισιόδοξη ανάρτηση, αχ! αν θέλουμε μπορούμε να κάνουνε τόσα πολλά, αλλά προβάλουμε τόσες δικαολογίες...
ΑΦ και καλό σου βράδυ!

fractal είπε...

ANAZHTHΣH

Καλησπέρα.
Και τη δική μου εκτίμηση καλή μου για τα δικά σου γραπτά. Πέρασα μια βόλτα και είδα τις αναζητήσεις σου.
Ήρεμες κωπηλατούν και χώνουν το κουπί βαθειά στο κύμα.
Τι όμορφο να αγαπούμε το μόχθο μας.
Μπορεί καμιά αγάπη να μην είναι πιό σημαντική για τη ζωή μας, πιό πολύ από την αγάπη στο μόχθο μας.
Να είσαι καλά

fractal είπε...

Νερένια

Πράγματι ένα ταξειδάκι εκεί σε κάνει να πιιστεψεις όσα θρωρητικά μόνο προσεγγίζονται.
Καλό ταξέιδι

fractal είπε...

Αστρο - Συμμορίτες
Καλώς την συμμορία μας.
Το χαστούκι δεν είναι για το περιβάλλον αλλά για τους κατά τόπους άρχοντες. Η περίπτωση αυτού του κοινοτάρχη είναι μέτρο σύγκρισης της ανεπάρκειάς τους.

fractal είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fractal είπε...

ποντίκι

Τρέξε-τρέξε στον μικρό πρίγκιπα..
Τραγούδησέ του ένα όμορφο τρσγούδι.
Και ακούμπησε στα δαχτυλάκια του και ένα φιλί από μένα το fractal.

fractal είπε...

ξωτικό

Ξωτικούλι Μόλις έπαψε η βροχή ξεπόρτισες ..ε?
Κοίταξες τον πλυμένο ουρανό και το φωτεινό κύκλο γύρω από το φεγγάρι ..και..
ήρθες βροντόντας και αστράφτοντας στο blogg μου να αφήσεις τους θυμούς σου λες και δεν έφταναν μόνο οι δικοί μου...
Αγαπημένο μου ξωτικό την αποτυχία προπαγανδίζουν γιατί δεν μπορούν να μην γεμίσουν τον εγκέφαλο των ανθρώπων με σκουπίδια.
Είναι δυνατόν να βάλουν τα δάχτυλά τους να βγάλουν τα μάτια τους?
Ναι, απολύτως ήξερα γιατί έβαλα τον Γοργοπόταμο σαν συνέχεια της προσπάθειας των ανθρώπων που ανάστησαν τον τόπο τους.
Αυτοί οι άνθρωποι ανατίναξαν την μοιρολατρεία της αναξιοκρατίας με την "μολότωφ" συνέπεια-εντιμότητα-δουλειά
Ένα πολύ απλό αλλά πολύ αποτελεματικό και εκκρηκτικό μείγμα.

Side21 είπε...

Ίσως είναι η απόσταση ...
η δυσχέρεια πρόσβασης ...
η εγκατάλειψη απ' το κράτος !!!
Αυτό που αναγκάζει στο τέλος πεισματικά
σε τέτοιες περιπτώσεις τους πολίτες
να σηκώσουν τα μανίκια και μόνοι τους
να σκύψουν στα προβλήματά τους ...
Παρόμοιες εικόνες είδα πριν από χρόνια
σε ορεινά χωριά της βόρειας Ικαρίας !!!
Καλή σου βδομάδα φράκταλ ...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

αφιερωμένο σε εσένα και στους έλληνες που ακόμα αντιστέκονται!
καλή εβδομάδα!

http://www.youtube.com/watch?v=sPKk5R7Hwuc&feature=related

fractal είπε...

vv

Nα το που τα κατάφερες και μεγάλωσες.

ΝΝ λοιπόν.
Εκεί είναι το κλειδί.
Να ξεκινήσει κανείς να κρίνει το κράτος αφού πρώτα δει τον εαυτό του, το σπίτι του την γειτονιά του και να λειτουργεί με ευθύνη και εντιμότητα..
Μου συνέβει να είμαι σε προθάλαμο υπουργού και να ακούω την γραμματέα του υπουργού να απασχολεί τον υπουργό (με τον παχυλό μισθό που πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι) με την περίπτωση κάποιου υποψήφιου που απέτυχε στις εξετάσεις σχολής εμπορικού ναυτικού και να προσπαθεί να τον πείσει να ξαναγίνουν εξετάσεις.....
Προφανώς ο αποτυχών ήταν "δικόε" της. Όταν τελείωσε την ρώτησα αν αγαπάει τον υποψήφιο. Και μου είπε με τον πιό φυσικό τρόπο "φυσικά"
Τότε, της είπα, δώσετέ του να καταλάβει πως για να πετύχει πρέπει να διαβάσει.. να κάνει δηλαδή τη δουλειά του, και αφήσετε και εσείς τον υπουργό ήσυχο να κάνει τη δική του δουλειά . Ο υποψήφιος αυτός και το περιβάλλον του σίγουρα θα έλεγαν διάφορες μεγαλοστομίες για τη Δημοκρατία κλπ..κλπ...
Αυτό που λέι το αγαπημένο μας ΞΩΤΙΚο Να κάνει ο καθένας τη δουλλειά του σωστά και με εντιμότητα. Που είναι η δυσκολία?

logia είπε...

A! η διάσημη κοινότητα Αναύρας!!!!!

εγώ λέω στις επόμενες εκλογές να κάνουμε το δήμαρχό της πρωθυπουργό, μπας και σωθούμε...

και τους προύχοντες, τους δασκάλους, τον παπά κλπ υπουργούς!!!

fractal είπε...

Άιναφετς

Ας ξεκινήσω με ΑΦ που είναι σίγουρα και βλέπουμμε τι άλλο θα πούμε..
Είδες που το κατάλαβα..
Δεν έχω πολλά να σου πω.
Μόνο πως συμφωνώ με ότι είπες και πως με έχει κουράσει ο Χειμώνας..Και δεν μπορώ να περιμένω άλλο. Βιάζομαι να πάω στο χωριό μου.
Να ζέψω το κάρο μου με τα τριζόνια και τους γρύλλους και να ακολουθώ τις αναπνοές των ανέμων.
Γιαυτό πριν αναχωρήσω πρέπει να ικανοποιήσω τα ΑΦ μην κάνουν την
δική τους επανάσταση και βαρύνει το κάρρο μου με τα όπλα για την καταστολή της....
Αντε ας τελειώσω με ΑΦ..

fractal είπε...

Side21

Είναι όλα όσα είπες η ζύμη. Αλλά ο μύκητας που θα φουσκώσει το ζυμάρι είναι η βαθειά πίστη πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Όλοι για έναν και ένας για όλους.
Αυτό θέλει πρώτα από όλλα όραμα Και μόνο αυτοί που το έχουν μπορούν να το εμφυσίσουν στους άλλους και να τους κάνουν συνεργάτες ..και βοηθούς.

fractal είπε...

dimitrisp(σε χρονο ενεστώτα)

Α,,,, Δημήτρη...Και είναι πολύ αργά..
Με ξεσήκωσες.
Άντε τώρα να κοιμηθώ..
Ας συμβιβαστώ..
Ας μην βγω στα βουνά...
Ας βγω μέχρι το μπαλκόνι...
ΑΦ και πάλι ΑΦ

fractal είπε...

logia

Και εγώ θα έλεγα κάτι πιό απλό.
Να μάθουμε να ψηφίζουμε.
Πολλά φιλιά. Γιατί?
Έτσι για να ζηλέψουν μερικά ξωτικά..

φτερό στον άνεμο... είπε...

Είσαι όμως μια πεισματάρα!!!

Αφήνω αγκαλιά και φεύγω :)

fractal είπε...

νν
Πεισματάρα ε?
Πως το κατάλαβες?

φτερό στον άνεμο... είπε...

Καλησπέρα φρακταλάκι μου καλό,
Είσαι καλά; Έτσι πέρασα, να δω τι κάνεις, πώς περνούσαν κάαααποτε οι άνθρωποι σε μια γειτονιά, ο ένας από το σπίτι του άλλου, έτσι, χωρίς λόγο, απλά για να χαιρετίσουν; Και ας μην ήταν συγγενείς ή φίλοι, ήταν όμως άνθρωποι που ζούσαν στον ίδιο τόπο, και αυτό αρκούσε. Ε, έτσι και 'γω πέρασα, τι στο καλό πια, μια (μπλογκο)γειτονιά είμαστε!!Αν θες πέρνα από το ξωτικό, έκανε ανάρτηση με πολλά αστέρια που νομίζω σου αρέσουν. :))

φτερό στον άνεμο... είπε...

χαχαχα Ε καλά, μαζί γράφαμε!!

φτερό στον άνεμο... είπε...

φρακταλάκι;; πού είσαι;; έφυγες; δεν σε πρόλαβα, γράφαμε παράλληλα τα σχόλια και δεν το είχα δει.

logia είπε...

ΑΦ που λέει και η Άιναφετς

koulpa είπε...

χαχα πέρασα να ανταποδόσω την επίσκεψη.. πέρασα και προχθές από περιέργια.. μετά τα σχόλια της όλα θα πανε καλά.. αλλά δε προλάβαινα να διαβάσω.. και σήμερα δε προλάβαινα.. αλλά κόλησα.. το είχα ακούσει στο ραδιόφωνο και δε πίστευα τα αυτιά μου.. τώρα δε πιστεύω και τα μάτια μου.. :):)
ειναι εντελώς απίστευτο.. ανθρωποι με όραμα βρήσκινται.. αλλά αντιμετοπίζονται σα γραφικές περιπτώσεις.. και σίγουρα δε τους αφήνουν να ανεληχθούν σε θέσεις εξουσίας.. αφού υπάρχει δεδομένη πυραμίδα εκμετάλευσης σε κάθε σημείο συνάντησης εξουσίας και κεφαλαίου.. μπορώ να το δικιολογήσω μόνον αν το χωριό ήταν άδιο.. και άρισε να ξανακατοικήται με κρητίριο το όραμα.. αλλά αυτά δε γίνονται λεμε.. :):)
μακρυγορησα.. πρώτη επίσκεψη και βγήκε αρμένικη.. :):)
την καληνύχτα μου κι από εδώ :):)

Άστρια είπε...

Καλό μου fractal, πραγματικά δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι όλα αυτά τα όμορφα που περιγράφεις γίνονται εδώ.
Αντάρτικο λοιπόν το πρέπον και αγαθό. Και κανόνας η λεηλασία και η κακομοιριά.

Τελικά δεν έμαθα τί έγραφες σ' εκείνο το σχόλιο, στεναχωρέθηκα, περίμενα ότι θα ξαναπέρναγες:)
Πάντως σήμερα, το πρόγραμμα έχει μαγεία, χορό και τιμάται ένα ξωτικό:))-το οποίο έχει καθυστερήσει-. Προσέλευση με ένδυμα χορού βεβαίως, και βήμα ελαφρύ, μη τρομάξουν οι νεραϊδούλες.
Καλό βραδάκι:))

fractal είπε...

νν
Μελέτησες εκείνο που σου έστειλα 'η πήρες τις γειτονιές χωρίς να έχεις τελειώσει τη μελέτη.
Γρήγορα σπίτι σου.
Τι γηρεύυεις τέτοια ώρα στις γειτονιές.
Και κάνει ένα ψοφόκρυο.
Όνομα και πράμα.
Σπίτι σου γρήγορα.

fractal είπε...

logia
Και από μενα ΠΑΦ.
Κοιτα το σχόλιο που θα γράψωαφού απαντήσω στους φίλους . Απευθύνεται και σε σένα..

fractal είπε...

koulpa

Ναι για τα ζοφερά δεδομένα της πατρίδας μας μοιάζει με θαύμα.
Σηναίβει ΄΄ομως. Άρα γίνεται. Και αυτό το απίστευτο κατόρθωμα μοιάζει πολύ με την ανατίναξη του Γοργοπόταμου σε καιρούς σαν τους σημερινούς...

Διάβασε και εσύ το σχόλιο που θα γράψω παρακάτω (μετά το σχόλιο στην ΑΣΤΡΙΑ) και πράξε ανάλογα..

fractal είπε...

ΑΣΤΡΙΑ. Ακριβώς αυτό είναι. ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ενάντια στην διαφθορά και την αφασία!
Τι μου θύμησες τώρα!!!
" Σε μιά χώρα που η σκλαβιά την υπερασπίζει και την προφυλάει, ο μόνος τόπος που αξίζει σε ένα τίμιο άνθρωπο είναι η φυλακή"
Αυτό ήταν η μόνιμη επωδός ...τότε..που ζούσαμε...Στα επαναστατημένα φοιτητικά χρόνια..
Μόνο που δεν θυμάμαι πιά ποιός το είχε πει..

Για το σχόλιο που χάθηκε, στεναχωρέθηκα και εγώ πολύ. Θυμάμαι πως όταν το τελείωσεα μου είχε αρέσει πάρα πολύ ..
Πιθανόν να έκανα κάποιο χειρισμό λάθος..
Αλλά δυστυχώς ήταν από εκείνα που δεν επαναλαμβάνονται.

Τώρα διάβασε το πιό κάτω σχόλιο και αν θα ήθελες να έρθεις στείλε μου e-mail.

fractal είπε...

Αγαπημένοι φίλοι.
Το Σάββατο το απόγευμα,στις 6.30 στο θέατρο Πατιγκτον, δύο (δεν θα μπορούσε να μην είναι δύο) σημαντικοί Χιώτες καλλιτέχνες, ο Παντελής μας και ο Δήμος μας θα σας γνωρίσουν την συμβολή του Νησιού μας στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Έλλάδας. Ο Παντελής Θαλασσινός θα τραγουδήσει μεταξύ άλλων τα τραγούδια από την θεατρική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη "Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος"
Θα ακολουθήσει η παράσταση.
Ασφαλώς θα έχετε διαβάσει τις ενθουσιώδεις κριτικές.

Λοιπόν είστε προσκεκλημένοι του fractal, (20 προσκλήσεις) αρκεί να μου στείλετε e-mail, μέχρι το Σάββατο το πρωί.

φτερό στον άνεμο... είπε...

Γεια σου φρακταλάκι, τώρα εσύ λογικά κάπου εδώ θα είσαι και θα γράφεις το επόμενο σχόλιο αλλά δεν σε βλέπω. Που λες, το μελέτησα εκείνο, ήρθα να πάρω άλλο, όποτε μπορείς βρες μου ένα. Αλλά πήγα και στις γειτονιές, βέβαια, μου αρέσουν οι γειτονιές και οι άνθρωποί τους. Κάνει κρύο λες ε; Να φύγω ε; Άντε καλά, και έχω και δυο θάλασσες να διασχίσω. Θα μου δώσεις λίγη μαστίχα για το δρόμο; :))

φτερό στον άνεμο... είπε...

Μισό, δεν έφυγα ακόμα, τώρα το δα αυτό με τις προσκλήσεις...τυχερούλια, μόνο αυτό λέω, άντε καληνύχτα και καλά να περάσετε όσοι πάτε, τυχερούλια...

ολα θα πανε καλα... είπε...

Καλημέρα,φράκταλ...Περιττό να πω ότι το "Μπάμπης" κατωχυρώθηκε από εκείνο το βράδυ και πλέον θα σου λέω καμιά φορά ότι είμαι ο Μπάμπης για να καταλαβαινόμαστε!Αλλά κι εσύ,βρε παιδί μου,αμέσως μ έπιασες!
:))
Πέρασα να πω ένα γεια,διάβασα και την ανάρτησή σου αυτή.Καλά,όλο ταξιδάκια βλέπω!Μπράβο,καλά να περνάς όπου πας.Και μου άρεσε η λέξη "ψηφοσυλλέκτες"!Πολύ πετυχημένη!
Καλή σου μέρα!

φτερό στον άνεμο... είπε...

Πού είσαι βρε φρακταλάκι, αμάν! Πού χάθηκες! Περιμένω, περιμένω, τίποτα. Και γύρισα και χωρίς μαστίχα εχτές σπίτι και μ' έπιασε και βροχή στο δρόμο. Είσαι καλά;

fractal είπε...

v-hta. ή νν, ή ββ, ή nn ή βεβε ή νου-νου, κάποιο από όλα είναι ΤΟ σωστό, δεν μπορεί...
Ε..να μην κάνω και εγώ τις δουλειές μου?
Αρκετά ευλόγησα τις πτώσεις μου..
Και δεν τις είχα συνιθίσει στα ε ευλογητάρια, μάια μου. Συνήθως τις άρπαζα από τα μαλλιά και με το πιστόλι στον κρόταφο τις ανάγκαζα να ατενίζουν τον Ήλιο μου.
Σε είχα προειδοποιήσει πως θα έβγαινα στο μαλκόνι του Ήλιου μου να ξεκρεμμάσω τις γκρίζες κουρτίνες της ομίχλης.
Γιατί με έψαχνες?
Κιούτε κάθε μέρα έχω ποίημα για σένα.
Αυτό που σου έστειλα πρέπει να το γεωμετρήσεις στα δικά σου μέτρα..
Είσαι καλή στην κοπτική-ραπτική?
Εγώ δεν είμαι..
Κάθε φορά που οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές έκαναν παράπονα για τις ... δραστηριότητές μου στους γονείς μου, εκείνοι με απηλούσαν πως θα με διακόψουν από το σχολείο και θα με κάνουν ράφτρα... Έτσι μίσησα την κοπτική-ραπτική και τα κάθε είδους μπαλώματα και στριφώματα..
Και άκου το κορυφαίο..
Επειδή πηγαινα με ποδήλατο στο σχολείο και έσκιζα τα στριφώματα, η μάννα μου δεν τα έραβε για να το κάνω εγώ και να μάθω να μπαλώνω...
Ε...σε πληροφορώ πως ούτε τα στριφώματα κρέμμονταν, αλλά ούτε και τα έρραβα... Αίνιγμα.
Θα σε βοηθήσω αν σου πω πως ήθελα περίπου 1 σελοτέϊπ τη βδομάδα...?
Λοιπόν εδώ είμαι. Και ανα μελετήσεις σωστά το ποιημα, θα σου στείλω και άλλο....
Καλή νύχτα ...Με ένα μεγάλο χαμόγελο σαν μισοφέγγαρο...σσσσ.....κοιμήσου...

fractal είπε...

ολα θα πανε καλα..

Γεια-χαραντάν Μπάμπη μου..
Τι παιδί της πιάτσας θα είμουν αν δεν έπιανα κάτι τέτοια...
και περιμένω απάντηση ε....
Αν και μπορεί να την έχεις στείλει ήδη..
Γύρισα στο σπίτι πριν λίγο.. (είχα ξεπορτίσει σήμερα αγκαζέ με τον Όμηρο..) και δεν άνοιξα ακόμα τα μέιλ μου..
Θα πάω τώρα αμέσως να δω.
Αν δεν έχεις στείλει περιμένω και μάλιστα με θετική απάντηση.
Ωστόσο ψάχνω για κανένα όμορφο ζωνάρι με ασορτί ρεμπουμπλικα για να σε εντυπωσιάσω.. Το κόκκινο γαρύφαλλο το έχω ήδη στο αφτί μου!!

φτερό στον άνεμο... είπε...

Πέρασα μόνο για να πω ένα ευχαριστώ (μεγάλο) και μια καλημέρα (μεγάλη). Ευτυχώς που εχτές είπες η συνέχεια αύριο γιατί μετά χάθηκε το σήμα λόγω κακοκαιρίας και άναψε και το κόκκινο λαμπάκι στο μόντεμ και γω ένα ψιλοεγκεφαλικό το έπαθα, ξέρεις, από εκείνα που δεν φαίνονται παρά μόνο στο μάτι, είναι λίγο θολό χεχε
Αγκαλιάαααααααααααααααααααααααααα

ξωτικό είπε...

kαλέεεε τι έγινε ;;βαφτίσια και δεν πήρα χαμπάρι;;
λοιπόν στέλνω σε όλους αυτό το κειμενάκι.
Πρός όλους τους φίλους και φίλες :
διαβάστε τα τελευταία σχόλια στης Νέλλης .μετά απο προτροπή του Γκιώνη σκεφτήκαμε ως μια κίνηση πίεσης (αντί να μένουμε στα λόγια)
να ανεβάσουμε όλοι όσοι συμφωνούν την ανάρτηση της
Νέλλης, ίσως απο αύριο και μέχρι και την Δευτέρα τουλάχιστον.
Κάθε άλλη σκέψη ευπρόσδεκτη.
ευχαριστώ.

τα υπόλοιπα άλλη ώρα καλή μου .έχω χάσει πολλά.γλυκό φιλί στα μαγουλίνια

koulpa είπε...

fracta μου ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.. αλλά δυστυχώς δε θα μπορέσω να την εκμεταλευτώ.. ήλθε πολύ αργά για να μπορέσω να αλλάξω το.. έτσι κι αλλιώς.. δεδαλώδες πρόγραμμα των ημερών.. ελπίζω να βρούμε άλλη ευκαιρία να μην (ή να) γνωριστούμε.. :):)
ποια είναι η νέλη; δε προκάμω τώρα να το ψάξω.. ίσως αύριο.. :):)
την καλημέρα μου :):)

fractal είπε...

φτερό στον άνεμο...

Αν και δεν καταλαβαίνω προς τι
το ευχαριστώ ας το δεχτώ σαν μια χαρούμενη αντιφώνηση στη χθεσινή σου κακοκεφιά και στη δική μου διάθεση για κουβέντα...

καταλαβαίνω από ΄τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιδίδεται το internet στα νησιά μας..
μου έχει συμβεί πολλές φορές όταν είμαι στο δικό μου Νησί...Στον αντίποδα του δικού σου..

Φιλά καλή μου και μην μασσας
μοναξιά, γιατί είναι επικύνδηνο ναρκωτικό... Παραισθησιογόνο!!!!

fractal είπε...

ξωτικό

Ηρέμισε και πορέψου εν Ειρήνη και ψυχραιμία..
Έχεις πολύ δουλειά.
Αναλαμβάνω να σε ενημερώσω για τα βαφτήσια.

Γενηθήτω το θέλημά σου.
Και φυσικά όχι μόνο για το δικό σου θέλημα αλλά και για το δίκιο!

fractal είπε...

koulpa

Η Νέλυ μας, είναι ένα καμάρι και μιά αγάπη.
Θα την γνωρίσεις στο μπλόγγ της
Logia

Nαι υπαρχουν ακόμα αρκετές ευκαιρίες για να μην ή για να, γνωριστούμε.
Η αρχή πάντως έγινε και το σασπένς έχει τη χάρη του.
Καλό Σαββατοκύριακο!

logia είπε...

βρε fractal στάζεις μέλι και με σκλαβώνεις!!!!
ευχαριστώ

φτερό στον άνεμο... είπε...

Χαίρετε, χαίρετε, πέρασα να πω μια καλησπέρα, πώς τα περάσατε εχτές; Όμορφα ελπίζω. :))

fractal είπε...

Logia Είμαι ακριβοδίκαιο. Τα του Καίσαρος τω καίσαρι.

fractal είπε...

Φτερό στον άνεμο...

Υπέροχα...
Μας έλλειψες.

φτερό στον άνεμο... είπε...

Υπέροχα...
Σε ποιους έλειψα???

Και εμένα μου έλειψες φρακταλάκι μου καλό, γι' αυτό πέρασα. :))

fractal είπε...

ΘΤΕΡΠ
Από τον Μεγαλέξανδρο.. Έψαχνε το χαμένο του άλογο και ήθελε βοήθεια..
Από εκεί ψηλα που πετάς όλο και κάτι θάχε πάρει το μάτι σου.
Από μένα. Κοίταζα τη γοργόνα και ονειρευόμουν την σπηλιά μου.
Θα με είχες πάρει στη πλάτη σου να κάνουμε ένα πέρασμα από εκεί.
Από τη γοργόνα. Τραγουδούσε και δεν ακουγόταν η φωνή της. Θα μπορούσες να βοηθήσεις στο τραγούδι της.

fractal είπε...

ΦΤΕΡΟ μου...
Αντί "Φ" έγραψα "Θ" και αντί "Ο" 'εγραψα "Π" Και άντε τώρα να καταλάβεις πως η απάντηση ήταν για σένα, στο ερώτημά σου.. σε ποιόν έλλειψες...
Κατανόηση παρακαλώ...

φτερό στον άνεμο... είπε...

Τρεχαντηράκι...
να πεις σε παρακαλώ της γοργόνας πως την ευχαριστώ, και εσένα, πολύ, πιο πολύ, πιο-πιο πολύ, μου έδωκες μεγάλη τζόγια. Σου στέλνω και γω αυτό το μικρό δώρο για τις λίγες μόνο εύχομαι, άυπνες νύχτες του νέου χρόνου, για να σε νανουρίζει και να σου φέρνει στον ύπνο μόνο όμορφα, σαν την ψυχή σου, παραμύθια...
Για το φρακταλάκι μου
http://www.youtube.com/watch?v=p_cdXNWD1VY